Téma: Bylinky

Celkem 329 příspěvků.

Pro odeslání odpovědi se prosím přihlašte.
Dědek kořenář 2011-11-21 01:39:15, odpověď na #13591 ukázat v kontextu reset

To záleží, které byliny. Obecně spíše ano. Hlavně ty nejedovaté.

stevo69 2011-11-20 09:07:04 ukázat v kontextu reset

Dobry den p.Novy
Chcem sa spytet či je vhodne pit bylinkove čaje vo forme prášku, to znamena že si bylinky pomeliem na prašok zalejem vodou a po vyluhovaní vypijem. A ktore bylinky je možne takýmto sposobom použivať
dakujem Stevo

P.avla 2011-03-30 10:01:04, odpověď na #10192 ukázat v kontextu reset

Jedu na chatu v sobotu, tak uvidím, co naše dýmovnice udělaly s krtkem Sousedi zatím hlásí, že snad klid

bumbrlíček 2011-03-29 21:55:58 ukázat v kontextu reset

Tak mi čičinky nadělily dva zakouslé krtky, ráno jsem je měla na prahu...Měním s kočkama za syrová vejce...
Viděla jsem kocouří kluky v akci: jeden vyhnal potkana směrem ke druhému a ten skočil a bylo po myšovi...Pak jsem ho prohlížela, jediné kousnutí kolem přední nohy, rovnou do srdce...Kluci kocouří zlatí, jenom na Alfíka se ježí, kočičky už se s ním čumáčkují.

P.avla 2011-03-26 19:44:04 ukázat v kontextu reset

Jo a Heřmánko a Bumbrlíčku - týden mám orchideje v průhledných květníčkách (obalech), dávám vždy v pátek na dvě hodiny do lavóru s vodou, oloupala jsem takové ty suché, téměř dřevnaté nánosy pod listama, zbylé po starých listech - a už se klubou na světlo první vzdušné kořínky S vámi mi to, děvčata, ale jde

P.avla 2011-03-26 19:41:31 ukázat v kontextu reset

Vylejzají mi maličké lístečky!!! Nasela jsem mátu a bazalku a meduňku...a jsem tááák zvědavá, jestli to letos vyjde. No Heřmánka říkala že ano

j.hermanek 2011-03-25 16:46:50, odpověď na #10106 ukázat v kontextu reset

Ještě se připomenu ... vaše jsem v píheli ... mám touhu okomentovat a tak činím, už dlouho jsem to neslyšela a hodně, hodně zahřálo ...

P.avla 2011-03-25 16:02:13, odpověď na #10085 ukázat v kontextu reset

Já ráda horké kakao Nebo horkou čokoládu A v létě zmrzlinu. Nicméně je to tak sporadické, když chuť na sladké přijde, že není třeba dělat nějaké předzásobování Moje tělo si říká o jiné chutě - přijdou vedra a přežívám na melounech a rajčatech, s končícím jarem začnu slintat jak bernardýn na třešně, v zimě jsem závislá na slepičích vývarech.
Pochutnám si na pořádné porci steaku, pořádně naložeho a okořeněného (vím, špatné na játra), na ogrilovaných dobrotkách na ohni - třeba grilované lilky, to je mňamka Ale tím se neživím, to jsou chuťovčičky, jednou za čas, za měsíc, za dva
Vařím pochopitelně různá jídla, mám doma syna, ale kdyby to bylo na mně, tak snídaně tmavý chleba + česnekové máslo či bylinková Lučina, svačina jablko, oběd v zimě polévka, v létě zeleninový salát nebo lehké maso třeba kuřecí, krůtí, rybí se zeleninou, svačina meloun či hruška (odpoledne potřeba sladkého roste), večeře opět polévka nebo zelenina. No a to kafe jedno denně

Revelacao 2011-03-25 10:13:06, odpověď na #10081 ukázat v kontextu reset

Po jisté diskuzi jsem už konzumentem Exkluzivní hořké čokolády Ekvádor (J.D.Gross)
Složení: Kakaová hmota, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (podíl kakaové sušiny 81%), emulgátor sojový lecitin, vanilka.
Čokoládu potřebujeme ...
Lze koupit pokud vím pouze v Lidlu.
Jezdím si tam pro zásoby a v kabelce pořád mám nějaký ten čtvereček.
(Doporučeno 2 čtverečky denně...)
Když to někde povím, většinou mne lidičky následují...
Netušila jsem že mnohé čokolády na pultech jsou poznat jedině podle názvu. Ani složení tam není ... Marně jsem hledala. Hmmmm.

P.avla 2011-03-25 09:39:59 ukázat v kontextu reset

No uf, dámy (Revelacao a Heřmánko), už jsem se lekla, že budu vyvrhelem společnosti duchovně čistých a tělesně asketických Já, Heřmánko, nejsem čokoholik, já jsem masoholik

Revelacao ahááá, Vy tu kytičku nechcete pozřívat Já to nepochopila Tak já se pokusím sehnat někoho, komu se pěstování daří a návod Vám sem napíšu

Výletu (mému) zdar

Revelacao 2011-03-25 09:15:51, odpověď na #10074 ukázat v kontextu reset

Já jsem kávový profi-barbar!
Ráno "kafáč" jako svět.
Směs : káva, kapučíno, kakao, 4 lžíce sušené syrovátky zaleju vařící vodou, rozkvedlám případné hrudky, ještě doleju sluneční vodou a plnotučným mlékem a ještě navrch trošku šlehačky... Ta vůůůůůně!
To je úžasná tekutina (bez cukru!)
Chlebík s máslem a zavařeninou (domácí) a je mi blaze.
"Jsem vysmátá ..." jak říká jeden můj kamarád.
Proč to píšu ... Zaujal mne fakt, že lze mít rostlinku, která má sladké lístečky ... ne že ji budu konzumovat a sušit a tvářit se jako pěstovatel k užitku těla a lačnosti sladkého ... Ale bude mi zdobit komnaty ...
Krásný den!
A kdyby něco ... tak to dělá Uran! ))))))))))))))))

j.hermanek 2011-03-25 09:08:59, odpověď na #10074 ukázat v kontextu reset

Ale to víte, že hřeším Jsem z masa a kostí.
Moje závislost je čokoláda a kakao. Kočíruji jí stejným stylem jako vy cígo. Když jeden den čokoláda, pak celý měsíc ostropestřec. Jako odpustek. Doufám, že si vybuduji opačný přístup. Závislost na ostropestřeci a čokoládu pak jako odpustek, abych tady na tom světě náhodou nestrašila přes čas

Energie se utišují...

P.avla 2011-03-25 08:52:19, odpověď na #10068 ukázat v kontextu reset

Heřmánko, no táááák, nebuďte na mě tak zlá Vždyť já kafe miluju Jedno jediný, slaboučký, plný mlíka. S jediným cukříčkem
To víte, že se bez něj obejdu Když je zle, obejdu se bez kde čeho - při borelioze mi pan dr. Zao doporučil v podstatě nejíst (maličké dávky po 2,5 hodinách) a osekal můj jídelníček na úplný základ. Nevadilo mi to. Pro mne je káva třešinkou na dortu spokojeného dne. Dosprintuji v práci někam ke třetí, čtvrté hodině odpolední, cítím, že potřebuji na chviličku vypnout, než se rozběhnu dál - a udělám si kávičku. Přijedu o víkendu z výletu, kde jsem nalozila kolem 35km po kopcích, udělám si doma kávičku, hodím unavené nohy na stůl, prohlížím fotky a jsem šťastná jako blecha. Jistěže jsem šťastná jako blecha i bez kávičky, ale ona k tomu pocitu patří Zkoušela jsem to nahradit bylinkovými čajíky, třeba i slazenými medem, ale není to ono Stejně to mám s cigárkem - nekouřím třeba měsíc, ale pak se dohodneme s někým milým, kamarádem, kamarádkou na skleničce, a já si to oslavné cígo dám. Pak taky na oslavách, tam si dám se stoupajícím alkoholem v krvi klidně i krabičku a pak je mi tři dny zle Ale to je naštěstí jen párkrát do roka
Takže ano, máte naprostou pravdu!!!! Bylo by lepší BEZ cukru a bez kafe. Jenže, kurnik, Heřmánko, i hřešit je lidské
Vy jako nehřešíte vůbec v ničem?

j.hermanek 2011-03-25 06:53:21, odpověď na #10061 ukázat v kontextu reset

A nebylo by lepší nic?
Vždy, když mě chytne mlsná zpustím si v hlavě citát: Jíme proto, abychom žili. Nežijeme proto, abychom jedli.

Málo se uznává, že i jídlo působí jako návyková droga. Sice škodí pomalu, nenápadně, ale za to jistě.

Ještě před rokem bych přísahala, že bez cukru nevypiji ani čaj. Piji. Ze dne na den. S kafem? Jako mladé mi káva nechutnala, v těhotěnství mi rapidně klesal tlak a lékař mi tehdy doporučil jedno kafe denně. Sice jsem na něj vytřeštila oči, cože to jako mám mrněti posílat, ale bylo zdůvodněno, že pro něj je lepší normální tlak než trošku kofeinu. Brala jsem to jako berličku vždy, když jsem cítila, že jdu s tlakem ke dnu. Před časem jsem zjistila nebo našla nebo ke mně přišla povědomost těchto stránek. Tlak se dá upravit třeba ještěrkou, třeba zadbalonem, třeba cvičením Kafe jsem přenechala s úlevou jiným

Cestičky jsou zrádné, klikaté někdy pěkně zamotané, ale už vím, že vedou a že se nemá chtít přestat jít.

P.avla 2011-03-24 20:44:20, odpověď na #10060 ukázat v kontextu reset

Volala jsem strýčkovi a prý i s rostlinkou, jak čerstvou tak sušenou, je to fuj Není nad pořádný rafinovaný cukr Dobrou noc

Revelacao 2011-03-24 19:37:20, odpověď na #10058 ukázat v kontextu reset

Takže raději rostlinky ...

P.avla 2011-03-24 18:57:12, odpověď na #10051 ukázat v kontextu reset

Já se nebojím chemie, Bumbrlíčku, já se bojím pana Nového Tedy on Vám mě tak vyděsil, že se zanáším, že jsem se rozhodla se nezanášet

P.avla 2011-03-24 18:53:32, odpověď na #10054 ukázat v kontextu reset

To je možná ta pachuť, ta soda!!!! Proč to tam cpou, papagájové

P.avla 2011-03-24 18:52:30 ukázat v kontextu reset

Hlásím, že to není dobré Zůstává to v krku jako umělé sladidlo, ze kterého se mi zvedá žaludek Z těhle pilulek sice ne, ale hnusný to je stejně No jo, furt budu pít kafíčko s cukříčkem Nakonec jedna kostka jednou denně, to by ta moje jinak poctivě drhnutá játra (JK, OO-HH, ne salámy, ne smažené, ne bílá mouka...) mohla zvládnout, ne?

bumbrlíček 2011-03-24 17:00:16 ukázat v kontextu reset

kniha dodána, kapitola znovunastudována...Jde o to, že uhličitan sodný rozpustný ve vodě je...Vadit ničemu by neměl, protože jedlá soda (hydrogenuhličitan) se teplotou rozkládá právě na uhličitan sodný, oxid uhličitý a vodu...Když lze bez problémů zbaštit v koláči, tak proč ne v tabletkách se stévií...
Víc tam nějak není...Jo a vápenec se rozpouští v kyselině uhličité, pouze, takže je-li rozpuštěn ve vodě oxid uhličitý, pak se dostane do rozpustné formy jako zreagovaný na hydrogenuhličitan vápenatý...Tak jestli se nepletu, měl by se dologran zapíjet bublinkatou vodou nebo pivkem? Co na to pan Nový?

P.avla 2011-03-24 14:06:27, odpověď na #10050 ukázat v kontextu reset

Nejsem netrpělivá Teda jsem, to víte, beranidlo beranovité , ale věkem zmoudřelá už mám zmáknuto (většinově, tedy spíš tu tam, no vlastně jen velmi občas ). Tzn. počkám, zda-li vyšťouráte z chytrých knih Zatím zaexperimentuji na sobě - vyprala jsem záclony a jdu je pověsit. Doufám, že mi neujede žebřík a nepověsím i sebe Pak si dám za odměnu kávičku a vhodím pilulku - snad i pak ta káva bude za odměnu a ne za trest

bumbrlíček 2011-03-24 13:41:53 ukázat v kontextu reset

Jinak P.avlo nebojte, všechno kolem nás je chemie, a ne všechno škodí...No ta lidmi znásilněná většinou jo...při výrobě i jako produkt....
však i pocit náklonosti je v těle distribuován jako chemie...Proto umím držet své tělo, těleso, pod "parou"...Prostě se starám, aby mozek určité chemikálie velel játrům syntetizovat dosti....Příroda to má stejně "zmáknuté"...

bumbrlíček 2011-03-24 13:33:46 ukázat v kontextu reset

Jestli on tam není ten uhličitan jako plnivo, eventuálně jako hlídač kyselosti?
Hydrogenuhličitan sodný je jedlá soda....Používá se jako kypřidlo, protože teplotou se rozkládá a pouští CO2. Taky jako antacidum...Rozpouští se výborně, ten uhličitan tu nemám, abychom rozpustnost zkusili.. Uhličitan vápenatý se rozpouští pouze omezeně a za přesně stanovených vnějších podmínek ( krápníky)..Mám tu někde malou encyklopedii chemie,( cca 1500 stran hustého hutného textu) aby blbá hlava nemusela vše pamatovat, ale děti rovněž někam odvlekly, až přijdou, navalí zpět a já se na ty rozpustnosti mrknu...
Nebo, netrpělivá -li jste, hledat pod pojmy rozpustnost chemických látek, případně plniva
případně pufrovací roztoky...uvidíte...já jdu prádlo věšet...

P.avla 2011-03-24 12:58:36, odpověď na #10044 ukázat v kontextu reset

Jako kytičku pěstuje strýček cukrovkář Lístečky opatrně obírá, suší a pak jimi sladí. Jen vím, že už má druhou rostlinku za rok, nějak se jí buď nelíbí v suchém panelákovém vzduchu anebo možná to věčné obírání lístečků? Proto jsem si jí nekoupila živou, aby mi neumřela pod rukama

Revelacao 2011-03-24 12:35:07, odpověď na #10042 ukázat v kontextu reset

Chemik Majáček rozebere určitě!
Nuže, ale já jsem měla na mysli, v květináčku, porozprávěti, lísteček uloupnuti a pocumlati ... A poděkovati ... Jinak téměř nesladím ...
Jak jí musí ale být napresované v tabletce ...
Děkuji přesto za obětavé prozkošení mumifikovaného produktu.

P.avla 2011-03-24 12:19:16 ukázat v kontextu reset

Jsem v píheli Já totální nechemik nerozumím ani sloveso z toho, co jsem si našla Jen tedy že se asi užíváním Stévie mumifikuji, protože dle Wikipedie byl uhličitan sodný používán na mumifikaci mrtvol Neporadí někdo, prosím, jestli je či není to chemie?

bumbrlíček 2011-03-24 12:09:54, odpověď na #10038 ukázat v kontextu reset

Jestliž dcera má intoleranci na sacharidy a má to zřejmě po mě, možná mlsnou marmeládu se stevií bychom mohli mít, avšak zřejmě agar-agaru hodně, a jestli konzervant? No ale fuj, Pan Nový by možná věděl, jakou bylinkou udržet alespoň týden, aby plíseň neochutnávala?

P.avla 2011-03-24 11:59:15, odpověď na #9768 ukázat v kontextu reset

Revelacao, před chvílí jsem si koupila Stevii v tabletkách. Paní prodávající se dušovala, že neobsahuje žádné konzervanty Na obalu je napsáno: Stevioglycosid 95%, isomaltosa, uhličitan sodný, kyselina tartarová, soli magnesia. Tak jdu hledat na netu, cože jsem si to za 160,- Kč vlastně koupila Chuťově jedna pilulka do pusy - fuj Tak dám echo, jak to chutná v kafíčku

Revelacao 2011-03-16 17:52:05, odpověď na #9767 ukázat v kontextu reset

http://www.jakbydlet.cz/clanek/552_stevia-sladka-a-jeji-pestovani.aspx

Ještě je toto: Máte někdo s pěstováním zkušenosti?
Ze semínek, či jinak ... která lze opatrovat snázeji doma v květináči?

P.avla 2011-03-16 16:09:56, odpověď na #9765 ukázat v kontextu reset

Dobrý den, Revelacao,

jojo, znám Strýc cukrovkář používá do čajíku i kafe.

P.avla 2011-03-16 16:05:20, odpověď na #9761 ukázat v kontextu reset

Na dvě hodiny? To Podlaha neříkal Takže nořím jen na chvilku Ok, půjdou do lavóru na dvě hodiny A ano, už jse koukala do katalogu Hornbachu, mají tam jak větší průhledné květináče, abych mohla přesadit do většího, tak i poměrně pěkně, jemně zdobé průhledné obaly!!! To by bylo, abych si z okna v ložnici neudělala orchidejovou oázu

No já sazeničky jen doma, no Nicméně šoupnu je letos do ložnice, kde netopím, pod ně dám Vámi doporučovaný alobal, budu jemně rosit, abych to proudem vody nepoložila.....a Vy a heřmánka mi budete držet palce To by bylo, aby nebylo

Revelacao 2011-03-16 16:02:20, odpověď na #9761 ukázat v kontextu reset

http://clanky.vareni.cz/rostlina-zvana-aztecky-cukr/

bumbrlíček 2011-03-16 14:59:36 ukázat v kontextu reset

Dobrý den, mám pocit, že máte Phalepsis...ta potřebuje na kořeny světlo...tam, kde je doma, roste v tlejícím listí v rozsochách stromů, nejspíš, když se květy nepřívážou ke klacíku, visí s chutí dolů a natahují se do okna....Takže květináček takový, aby propouštěl světlo, každý týden ponořit do vody na dvě hodiny a vyndat..., měkké, mám za tím to účelem nashromážděnou sněhovku, jednou za týden přihnojuju na list....Na sazeničky mám pařeniště....doma velmi vytahují a jsou křehké...poměr světla : teplu není doma správný, pokud není zbytí, položit pod sadbovač alobal, bude odrážet dopadající světlo z parapetu zpět do okna, takže jakoby přisvěcujete...No není to žádná paráda, ale nouzově se to dá, Takhle mám papriky a rajčata

P.avla 2011-03-16 11:03:03, odpověď na #9748 ukázat v kontextu reset

Heřmánko!! Vy jste na to kápla Ty obaly jsou malé a ony chudinky nemají vzduch kolem dokola!!!! Ta první byla taky v obalu, ale umělohmotném a velikém, spoustu vzduchu a spoustu těch vzdušných kořenů - žížalek, jak jim říkám Tyhle jsou v obalu natlačené tip ťop, vzdušných kořínků je pomálu....to bude ONO Díky moc, jste skvělá

Zalévám jednou týdně a už jsou, holky, celé vysušené - panelákový vzduch, byť v ložnici netopím, jižní strana... Vím, jak mi dře v nose, když mám rýmu, hned musím zapnout zvlhčovat vzduchu, stejné je to s těma květinkama. Pod nimi mám keramzit, aby se držela vlhkost a vydávala se postupně, mezi nimi ozdobné mističky s vodou, ale stejně, sucho máme děsné

Takže hold okrasné obaly dám jinam a zakoupím jiné, větší. No a přesadit taky zkusím - už jsem kupovala onu orchidejovou "hlínu", vím že je to takové podivné, ale jako epifyty si to, holky, asi žádají

Děkuji Vám

j.hermanek 2011-03-16 10:38:29, odpověď na #9747 ukázat v kontextu reset

Chápu, taky, když mi chcípali štěnata pod rukama, byla jsem nešťastná. Také neřežu kytky do vázy.
Zkuste rostlinku šoupnout,co nejhlouběji,aby jí vykukovaly jenom lístečky, aby jí okolní zem nedovolila lehnout a opatrně zalévat, spíše rosit, chce to správnou míru neutopit ani neusušit. Chce to lásku (to nic to jen nadsázka, vím, že ji máte

Orchideje mám v umělých obalech a ty pak i s tým umělým obalem v keramickém, větším, aby byl vzduch mezi obaly, mezi umělotinou a keramikou. Vždy když si koupím kytičku, je mi jí hrozně líto, jak má malilinkatý květináč. Chápu výrobce i prodejce. Potřebují, aby co nejvíce kvetly a aby je to, co nejméně stálo. Tak je přesazuji do větších. U orchidejíí jsem také přesadila, ale zakoupila jsem doporučený plastový a hlavně tu zem. Sice jsem jí moc nevěřila, ona obsahuje kousky polystyrénu , moc mi to pod nos nešlo, ale orchideje vypadají spokojeně. Jednu mám čtyři roky a tu druhou jsem dostala jako bonus k nákupu před dvěma lety, takový chcípáček to byl ... Podle té zeminy, jsem usoudila, že ony nechtějí moc zalévat, tak na ně občas "zapomenu" a čtrnáct dní nezalévám. Ale nevím ve vašem případě. Bydlím v dost vlhkém obydlí, tak jsem si jistá, že rostlinky mají dost vlhkosti z ovzduší.
Ještě mě napadlo. Dělají vám takové jakoby vzdušné kořeny. Nové a nové. Vyrůstají u růžice listů, pod nimi i mezi nimi. Jsou to takové jakoby tlusté žížaly, světle zelené nebo bílé. Tam také může orchidej uhnívat. Orchidej má ráda vzduch. A vlhko ze zhora, ne moc mokrý spodek. Možná by u vás šlo, že byste jí do květináče zalévala také jednou za čtrnáct dní, ale denně jí máčet listy hadříkem.

P.avla 2011-03-16 09:21:11, odpověď na #9746 ukázat v kontextu reset

Neumím je, že mi to chcípá pod rukama To mi nedělá dobře, nemám ráda ani řezané kytky - netoužím dostávat mrtvolky. Zatímco když to roste a kvete a bují...
Heřmánko, přesto TOHLE vždycky dělám - číhám na třetí lísteček a šupky dupky pikýruji (asi taky přehozená íýčka ). Však pilně sleduji Bédu Trávníčka, tedy Přemka Podlahu Jenže ten stonek je tak tenoučký, že zůstane ležet a už se nezvedne Mám sáčků se semínkama plné šuplíky, tak já tedy zase zkusím, no. Třeba mi to za Vaší a Bumbrlíčkově pomoci vyjde

Vy máte orchideje v keramických obalech? A jdou Vám Jakože pořád, nejen půl roku po zakoupení?? A já myslela, že je to těmi neprůhlednými obaly (já jim říkám květník). Není, tzn. naprosto netuším, proč mi jdou do kelu

j.hermanek 2011-03-16 09:03:31, odpověď na #9743 ukázat v kontextu reset

Co to je neumím?
Rychle vyrazí - budete mít teplo v bytě. Chce to být ve střehu , jak má rostlinka třetí lísteček, přesadit jí. Tím přesazením jí trošku ublížíte, poškodíte kořínek, ona pak zůstane "sedět", zesílí a už nelehne, odbornící tomu říkají pikýrování (omlouvám se ale mám dojem, že jsem v tom slově pomotala y-i
Nejvíce péče v tomto ohledu potřebuje majoránka. Ale máta, bazalka, tymián, jak píšete meduňka, yzop, saturejka, šalvěj ... jsou skromnější.
V květnu už je pozdě Semínka seju měsíc před zmrzlíkama, zhruba nejdéla za čtrnáct dní vzejdou, za týden přesazuji a po zmrzlících ven.

j.hermanek 2011-03-16 08:53:11, odpověď na #9740 ukázat v kontextu reset

Orchidejky mám i já
Mám je právě v tom průhledném obalu, ale protože není moc estetický , tak i s ním jsou šoupnuté do keramického obalu a zalévám do něj. A zem? Jsem tedy zakoupila speciální.

P.avla 2011-03-16 08:50:25, odpověď na #9741 ukázat v kontextu reset

Hezké ráno, Heřmánko
No jooo, jenže já neumím pěstovat ze semínek Vždycky mi to rychle vyrazí, tenoučký stonek za chvíli lehne a je po rostlince Na okenním parapetu mám (jižní nebo západní strana, světla dost), zkusila jsem přikrývat igelitem, sklem, zakoupila domácí miniskleníček.... Ze semínek jde jen ta venkovní meduňka, kterou prostě nasypu na hlínu v květináči, trochu zahrnu a ono si to vyrazí samo - však je to taky plevel Jenže to jde až v květnu, cokoliv rychleného je pro mě out

j.hermanek 2011-03-16 08:43:14, odpověď na #9734 ukázat v kontextu reset

Dobrý den,
Moje zkušenost s bylinkami radí nekupovat rostlinky, ale semínka a pěstovat ze semínek. Rostlinky jsou vypěstované v extrémních podmínkách skleníků a jejich přestěhováním na parapet domů, jim uštědříme akorát aklimatizační šok. Jsou vyhnané, přehnojené, přepostřikované a hlavně nesou tržní informaci = nevydržet déle jak rok.
Teď je nejlepší doba na semenění. Možná namítnete, že vám, ale stačí jedna rostlinka a ne sto semínek. Když semínka uložíte na suchém místě, vydrží i několik let, do zásoby. Zalévání perfektně popsala Bumbrlička.
To tak bývá, že synové jsou po mamince a dcery po tatínkovi.
Domluvené na zimu, souhlasím.

P.avla 2011-03-16 08:35:51, odpověď na #9736 ukázat v kontextu reset

Téda Bumbrlíčku, orchideje pěstujete? Taky se snažím, ale ..no...mizivě Tak já na Vás vychrlím množství dotazů Mičurina amatéra, mohu?
Dokud jsem jednu darovanou orchidej pěstovala v obalu, v kterém jsem ji dostala, tedy v takovém tom umělohmotném, průhledném, držela 7 let!!! Bez hnojení, bez údržby. Květy byly menší a menší, nicméně držela a dělala radost. Řekla jsem si, že mám vhodné energie na orchideje (jinak mi v bytě krásně jdou všechny rostlinky typu zelené šílenství, ale jakmile jdu do něčeho s květem, je zle) a zakoupila hnedle tři a k nim barevné květníky - pěstuji v nevytápěné ložnici na parapetu, jižní okno, v létě žaluzemie přistiňuji. Ložnice je do fialovat, takže aby ta paráda ladila, květníky dva fialové, prostřední růžový Jenže orchideje nejdou Zakoupím, kvetou, odkvetnou, pak nasadí ještě tak jednou, max. dvakrát...ale nenasazují listy, takže např. te´d tam mám dva polomrzáčky s dvěma velkýma umírajícíma listama a jedním maličkým, co se snaží vylézt, ale nevím, jesti to do úplného skonu zvládne A to hnojím a rosím a vlhčím vzduch (nepřelévám). Kde je chyba, prosím? V těch neprůhledných květináčích?
Za typ na pěstování bylinek děkuji, ty pěstuji na parapetu v kuchyni a tam tedy teplo rozhodně je Hnedle o víkendu se na ně vrhnu, nacpu tkaninu, všechny květináčky postavím na nějaký velký tác. Jak asi nejmenší by ten květináček měl být? Zatím nejlépe mi roste v létě meduňka ve véééélikém květináči po palmě na lodžii - je z toho pěkná buš, dělám čerstvou limonádu celé léto a ještě nasuším na zimu

bumbrlíček 2011-03-15 23:19:34 ukázat v kontextu reset

P.avlo...rostliny doma, kde kvůlim ústřednímu topení máme velmi suchý vzduch chovám " na knotu"....Ze silonové tkaniny tlustou tkanici ustřihnu, do vody namočím, do hlíny odtokovým otvorem nacpu, květináček na keramický hrníček umístím, vodu přisává rostlina podle potřeby, jak odpařuje. Prostředí kolem ní zvlhčuji tak, že pod keramický hrníček ám větší tácek a na ten dolévám vodu..Takto mám i orchideje...a jdou hezky...Zalévám odstátou sněhovkou...

P.avla 2011-03-15 21:02:16 ukázat v kontextu reset

Při večerní procházce mě ještě napadlo - poradíte, jak pěstovat bylinky doma na parapetu? Koupím v zahrádkářství rostlinku např. bazalky, přesadím do většího květináče, v létě do truhlíku, utěšeně roste, začnu sbírat...a zaschne Na parapetu doma zaschne v podstatě hned - kdybych koupila v sámočce, obrala, nasušila a torzo rostlinky vyhodila, vyšlo by to na stejno. Ovšem jedna dávka bylinky za 35,- Kč to je moc Takže prosím - jak na to, abych vytřískala pořádnou úrodu i bez zahrádky?
Díky a dobrou noc

P.avla 2011-03-15 14:57:00, odpověď na #9718 ukázat v kontextu reset

Až na jednu mám samé veliké kamarádky, stejně tak moji muži byli vysocí. Jsem zvyklá kloubit si krk ve snaze pohlédnout vám žirafám do očí

Když jsem byla s tehdy desetiletým synem poprvé u homeopata, zeptal se ho pan doktor, zda-li by nechtěl být vyšší, že mu nasype něco pilulek pod jazyk (zdědil chudák nížku po mně, byť jeho otec měl 182cm). Kluk zajásal a já zastříhala ušima a povídám - a na mě by to nezafungovalo, pane doktore? Dlouze na mě pohlédl a řekl "u vás bohatě stačí to co je, kdyby toho bylo víc, už by to svět nezvládl"

Takže jsme dohodnuté na zimu?

j.hermanek 2011-03-15 13:32:33, odpověď na #9685 ukázat v kontextu reset

Tak to budem jako Pat a Pataschon. Já měřím 182 cm. Budeme se stydět hromadně. Dám si punč nebo grog s vámi. Svoji popelnici mám stejně na rozpadnutí, jela bych autobusem. Jůůů umíte krásně lákat. Chtěla jsem se napřed těšit na jaro a léto a podzim a teď se těším na zimu , ale uvidíme, třeba mne jaro nemine a dokopu se k procházce po Královských zahradách.
Minimálně za čtrnáct dní jsem v Praze na tuty, vytáhly mě ženské z práce na Čardášovou princeznu do Karlína.

P.avla 2011-03-14 18:49:58, odpověď na #9681 ukázat v kontextu reset

Přečetla jsem příspěvek pí Říhové z 22.7.2010 - jsem tady zlomená smíchy a hýkám, že si kolegové musí myslet, že jsem už totál cvok Super typ, Heřmánko, děkuji, pěkná tečka pracovního dne

P.avla 2011-03-14 15:29:41, odpověď na #9681 ukázat v kontextu reset

Proč jako sama je blbé? A - na Štědrý den to nedám, to musím (chci udělat radost, proto musím i když se mi nechce ) vařit a smažit a tančit podle maminky, která je k nám vždy zvána. Nicméně kdykoliv předtím či potom jsem Vám k dispozici, budete-li chtít neprocházet sama. Jen hlásím, že se zastavuji s kde jakým pouličním písničkářem a místama i tančím, je-li hudba chytlavá. A u každého stánku dávám punč nebo grog (v Nerudovce jich moc není, nebojte ) tak jestli se za mě nebudete stydět, klidně Vám budu dělat bodygárda (měřím pod 155 cm, vážím pod 50 kg a soupeře kousám do lýtka, budete v bezpečí )

j.hermanek 2011-03-14 15:11:58, odpověď na #9667 ukázat v kontextu reset

Nejen vydýmovat , budete-li mít chvilku koukněte do vázy na příspěvek paní Říhové ze dne 22.7. 2010.

Nerudovka? O Štědrém dnu. Tak to jste mi nasadila brouka do hlavy. Přemílám to v mozkovně už delší dobu jen musím vymést myšlenky v tom znění, že sama je jako blbé... blbost co? Je zajímavé jak snadno člověk vymyslí proč to či ono nejde.

Je dobře zasetý plamínek ve vašem synovi

P.avla 2011-03-14 10:27:15, odpověď na #9665 ukázat v kontextu reset

Heřmánko, Kleopatra říkali jako holčičce mně Nosila jsem dlouhé rovné vlasy po lopatky, zastřižené maminkou na ofinu přesně podle Kleopatry a pod tím se tyčil můj nepršáček V pubertě, když jsme dýmali první cigárka v kapličce, se to změnilo na Kleosparto, to už tedy moc neznělo, ale co, přezdívky si člověk nevybírá

Nečetla - tady už někdo zkusil vydýmovat krtka? A jak dopadl, uspěl? Tuším odpověď, ale snění je TAK hezké

Narodila jsem se a do svých 28 let žila v Karlíně - špinavá čtvrť pod Žižkovem, ne nadarmo se říkalo "Karlínu a Libni, zdaleka se vyhni". Nicméně pár kroků a už jsem byla na Příkopech, Václaváku, u Vltavy, naproti přes řeku na Letné... Moje první zaměstnání bylo na OPBH Praha 1 - ta krása, chodit celý den nádhernými uličkami Nového města nebo Malé Strany Kolegové rádi využívali mladické nadšení a přenechávali mi všechny kontroly čistoty chodníků, kontroly staveb a jiné terénní práce a já je s potěšením přijímala. Ze synem jsme měli celých 12 let malý předvánoční rituál - projít se Nerudovkou a podle vytesaných obrázků nad vchody domů vymýšlet příběhy toho kterého baráku Když mu bylo patnáct, už s mámou chodit nechtěl Nevadí, chodím sama nebo s maminkou A syn se svojí dívkou, takže super, plamínek lásky k matičce stověžaté hoří pro další generaci

j.hermanek 2011-03-14 10:12:08, odpověď na #9644 ukázat v kontextu reset

Že vy jste nenašla ten příspěvek ve váze od paní Říhové
No ale jak vidno, přežili jste a chata zůstala také na svém místě?

Mám pro Prahu slabost. Už od třeťáku, kdy jsme měli předmět Architekturu a pan profesor uměl zaujmout (taky proto, že jsem ho zaujala i já, tedy lépe řečeno můj profil, neřekl mi jinak než Kleopatro, no a je to venku moje slabost pro učitele ) Né vážně, miluju architekturu, stavební slohy. Taky jsem v Praze měla tetičku, vlastně pratetičku, pravá pražanda, nóbl dáma, bydlela na Vinohradech v podkroví u Riegrových sadů, kousek na Václavák. Naučila mě mít Prahu ráda. Je pravda, že jsem Prahu navštívila osmosmdesátém, když umřela a pak v roce dvatisícečtyři a trošku mě šokovali lidé bez domova ... v metru, na Karlově mostě, na nádraží.

Život na vesnici se skládá ze zimního topení a z letního sekání trávy , takže pokud máte dostatek svalové hmoty, hurá do toho. Jako antidepresivní doporučuji rozsekat denně špalek na třísky, rozmotat zamotaný lano do sekačky, při správce čerpadla se nechat osprchovat vodou ze žumpy, hasit plápolající popelnici, chytat tašky ze střechy při orgánu větrným ne smyslovým ... není den, který by vám dovolil myslet depresivně, protože vám nezbyde než myslet jak přežít

P.avla 2011-03-13 15:27:38 ukázat v kontextu reset

Hezké nedělní odpoledne

tak jsme včera pořádali hon na krtka - odkryli jsme každý z jeho krtinců (a že jich bylo ) rýčem, dovnitř nasadili dýmovnici a rychle zahrnuli hlínou. Než jsme nasadili správný soulad - odhrnout, vložit, zahrnout, málem jsme vypudili sami sebe (humorný pohled na tři ženské a jednoho chlapa, jak kuckajíce poskakují po zahradě - však také sousedé oceňovali naše jarní dííívadlo širokými úsměvy ), ale nakonec utěšeně doutnala celá zahrada a krtek jistě podzemními dálnicemi prchal neznámo kam (sousedé z obou stran varovali, že jestli přejde k nim, vrátí nám ho nazpět ).
Takové hezky jarní to včera bylo, první práce na zahrádce, první mozoly od rýče, první štětice od zahradních nůžek. A včely a ptáci a skřivan při procházce v polích...
Uvidíme za týden, jak to bude s krtincema Nadnesla jsem Bumbrlíčkův styl - kombajn na zahradě, a paní chaty prohlásila, že jestli se ten syčák vrátí, jde žebrat k místnímu statkáři

bumbrlíček 2011-03-11 17:55:03, odpověď na #9600 ukázat v kontextu reset

Jasně, nezáleží kde jste, ale jak se tam cítíte..viz. poustevník...jak jsem psala Fanynce
Kápla na to nejmladší dcera..sotva mluvila, dívala se na prase v neckách a protože masíčko moc ráda, řekla..."ták a teď ho samou láskou sníme..."
A víte, že měla pravdu? Molekuly prasete se stanou součástí našich těl ( nevadí mi být zvířetem), z nás přejdou do žumpy, odtamtud na pole, odtamtud do obilí nebo brambor, odtamtud do jiných prasátek...a tak pořád dokola....
Dbáme, aby naše zvířata byla spokojená, neboť stresové hormony jsou jed a když sníte vystresované zvíře, moc to zdraví neprospěje...Úplně stačí naše vlastní běsi, to je prostě daň za výkonný mozek...
I když, zvířeta v zajetí prý taky mívají psychické problémy....
Přeju si být pohřbená bez rakve nade mnou růžový keř ....Aťse půjčené molekuly vrátí zpět do oběhu, třeba mě děti slupnou jako med...

P.avla 2011-03-11 17:28:22, odpověď na #9598 ukázat v kontextu reset

Máte štěstí, že jste na to byli - a stále jste, dva Já bych byla v domečku sama, jen s těmi svými psy (protože v domečku bych si hned pořídila dalšííííí). Přátelé by snad jezdili, rodina taky, ale to víte, návštěvy samotu nezaženou

Umím zabít králíka, vyvrhnout, stáhnout, pomáhala jsem při zabijačce, umím zakroutit kuřeti krkem...ale to byla vždy "cizí" zvířata. Nevím, jestli bych zvládla zabít i to "moje" vypiplané

No tady máme zase jiná krásna - třeba divadla, kdykoliv se člověku zachce, výstavy - fotografií třeba Nebo podvečerní procházka po náplavce kolem Vltavy, když měkké sluníčko ozařuje Hradčany Ono všude je krásně, když člověk kouká, aby viděl, no ne?

bumbrlíček 2011-03-11 16:52:43, odpověď na #9592 ukázat v kontextu reset

Je to o zvyk..jsme oba ze středního města, muž dokonce z paneláku...ale tady muž restituoval pozemky a stodolu na spadnutí, tak jsme ji spadli a postavili hnízdo..Bylo to v době, kdy se všichni ze vsi stěhovali do města. Kde se nedalo sehnat bydlení...Po škole, bez peněz, ale vzpomínám na to ráda...
Prase padne jedno každý druhý měsíc....Chlapi zabijou, vyvrhnou, rozpůlí...a je celé moje...tlačenka, prejty, zabijačkový guláš...Celý týden k masu ani moc nelíznu, jak se v tom vrtám, nemám ani chut...Brokolice a jablka, to je moje jídlo v ten čas....Ostatní však brousí, šmejdí...dobrot dost....Dělám to odlehčené, míň mastné než je v předpisech...dělám i bezlepkovou variantu pro sebe a dceru....pak si dám, zatím do mrazáku....Jenom díky vlastnímu masu vyjdu s penězi...zemědělství není kdoví jaký vejvar, ale tak nějak tu můžem dýchat...a takový život...děti se měly šanci učit v souvislostech....

bumbrlíček 2011-03-11 16:36:10, odpověď na #9592 ukázat v kontextu reset

Na kuny je nejlepší...kunu usídlit na pozemku...zásadně chodí jinam a své teritorium si před ostatními kunami hájí...Ale pes to jistí a kocouři je taky nemusí...hnal jednu z půdy, která je "jeho", až na náves...
Podle stejné logiky, úrodu třešní zachrání budka pro špačky na třešni...Žádný jiný si nedovolí a usedlíci stejně půjdou jen na nejsladší navršku...Tak ať si taky zobnou...

P.avla 2011-03-11 14:15:16, odpověď na #9590 ukázat v kontextu reset

Jak můžete Vy mně závidět práci v Praze Žít v takové pohádce!!! A teď zrovna nemyslím ty "hodné"sousedy Já závidím Vám, stejně jako Bumbrlíčkovi. Tolik bych chtěla na vesnici... Jenže pochybnosti pracují - znám venkov jen jako víkendové či prázdninové, dovolenkové téma. Co bych tam dělala v zimě, když bych se nemohla hrabat v hlíně? Fakt bych dokázala udělat tolik sena pro králíky, aby přežili zimu? Fakt bych dokázala zabít prase, které bych rok krmila (a drbala koštětem)? A - čímpak bych se tam živila? Vždyť není práce... Ach jo, jsem srab, asi zemřu ve špinavé Praze plna vlastní vinou nenaplněné touhy

No vidíte, máte pesany - ony nezaženou kuny? Jsem slyšela, že jediný pes na kuny platí.... Vidíte, jak jsem znalá?

Kdepak bych vzala na lepší auto? Nebo na bazén Já bych asi byla pro starousedlíky přijatelná, myslím

j.hermanek 2011-03-11 14:03:22, odpověď na #9587 ukázat v kontextu reset

Jsem rodilej plzeňááák, a před sedmnácti lety (to to letí, no jo sedmého března bylo malýmu šestnáct, to je můj třetí nejmladší, no holt taky nemládnem jsme se přestěhovali na chalupu, když nás v restituci nový majitel domu vyplatil. Jsem na prahu Šumavy u Přeštic. Je tu nádherně. Začínající kopce, lesy. Pro mě a psy (fenka Pointra a pes Labrador). De fakto jsem se prý vrátila ke kořenům. Děda z matčiny strany se narodil ob vesnici, kde ševcoval a pak šel dělat do Škodovky, kde v době krize byla práce a dostal byt.

Nó, ale když se budete dobře maskovat. Jako slámou zbot. Hlavně nesmíte mít lepší auta než domorodci. V žádném případě bazén. A nedej bóže výkonější sekačku a posekat trávu o den dřív. Vždycky se nasmějem s kamarádkou z práce, když si vzpomenem na hlášku: "A co by tomu řekli sousedi." Ona se přivdala na vesnici a její tchýně, nedá jinak

P.avla 2011-03-11 13:48:21, odpověď na #9585 ukázat v kontextu reset

Dobrý den, Heřmánku
Díky za typ, pročtu to tady, až bude chvilka
Na kuny - no toho psa přece Kočičky Vám kuny nezaženou
Odkud jste se připlavila, smím-li se zeptat? Já se jednou chystám přestěhovat na vesnici, pražská náplava, to asi sousedi nevydýchají

P.avla 2011-03-11 13:44:26, odpověď na #9583 ukázat v kontextu reset

Jsou lidé, kteří potřebují ničit, týrat a vraždit. Když nemají odvahu ukájet se touto zvrhlostí na lidech, vyberou si aspoň zvířata, která jsou jen věcí, podle právního hlediska. V mnoha moudrých knihách čtu, že i tyhle stvůry mají na světě svůj význam, své místo, že je třeba jejich přítomnost přijmout... Asi nejsem dostatečně duchovně na výši, ale nesouhlasím s tím.

j.hermanek 2011-03-11 13:41:57, odpověď na #9581 ukázat v kontextu reset

Dobrý den,
Pavli jestli chcete počteníčko o krtcích, pročtěte si tuto rubriku, všechny příspěvky babči Helgy jsou o krtcích, pak taky v tématu nedrbárna, ve váze je příběh od paní Říhové, asi taky tak před rokem, sice vám to prakticky nepomůže, ale zaručeně pobaví ...
Děkuji za odkazy, pročtu, promyslím, zvážím a uvidíme. Na záhonech už pěstuji jenom rostlinky a bylinky, které jim nechutnají (slimákům), ostatní mám ve velkých květináčích ve výšce. Nejvíc problémů mi nadělají s listovým salátem. V květináči není takový jako na záhoně.

deset kočiček ... já loni přišla o moje tři, jednu kočičku a dva kocoury, asi stářím, kdyby jste nebydlela daleko, určitě budete mít koťata, nejspíš navštívím v Plzni útulek. Bez kočky není ten správný barevný život

Ano dobrácí sousedí jsou po celém světě. Ještě, když jsem byla s třetím synem na mateřské a chtěla jsem si přivydělat, pořídila jsem si padesát slepic. Otrávili mi slepice i Rotvailera. Můžu vám říct, že vyvážet kolečka plná mrtvých slepic a nakonec najít i nafouklou fenu a jet s ní k veterináři pro poslední injekci ... oni mě mají domorodci pořád rádi, minulý týden mi ukradli popelnici plnou popela s novou známkou, holt jak jsem jednou náplava, tak jsem náplava a je třeba život řádně osladit.

A o kunách mi ani nevyprávějte. Loni si pochutnali na devatenácti slepicích. Ne najednou, hezky postupně. Neboť já po prvním útoku byla iniciativní a dokoupila nové. Už je zase slyším řádit na půdě. Jak na ně nevíte? Domluvy nějak nepomáhají a psychlogický rozbor taky ne

Krásný den, a ještě hezčí víkend, má být i teplé počasí, tak už konečně hurá okouknout jak rostlinky přežily zimu

bumbrlíček 2011-03-11 13:31:52 ukázat v kontextu reset

Máme tu psychopata...Každý rok ve vesnici "zařve" jeden pes...Kočky nepočítám......Kdybych věděla, kdo to je, pošlu na něj černou magii...ale nevím...
No tentokrát byl důkladný...První otravu jsme vyhmátli včas, dostal na veterině protijed a pomohla jsem mu dubovkama...přežil, hluchý, slepý, ale šťastný, že je s námi...
Podruhé mu vyplivla játra...nechali jsme ho utratit....na vánoce...
Zkusila jsem boží soud...umřel tu pak jeden člověk a já se začala uzdravovat....uvidíme dál....

P.avla 2011-03-11 13:11:33, odpověď na #9560 ukázat v kontextu reset

Kdepak naučen, takový vořech štěkací to byl - pana domácího. Mně jako malou cácorku bavilo, jak slintal u plotu s králíkama, dlouze jsem mu vysvětlila, že to jsou moooc hodní kámoši a otevřela vrátka... Když jsem později začala mít psy vlastní, učila jsem je kamarádit se s druhými a nezranit. Moje současná holka by takového králíka přidržela packou a oslintala, rozhodně by nezakousla (jestli by tedy chudák králík nedostal infarkt z leknutí )
Kdopak Vám otrávil psa? Nějaký dobrák soused nebo zloděj?

bumbrlíček 2011-03-11 08:45:16, odpověď na #9558 ukázat v kontextu reset

No, to váš pes nebyl naučenej...Ten náš truhlík, než se nechal otrávit...uměl"zažeň prasátka"---rozdělil je pěkně do kotců, věděl, kam kdo přijde...Hlídal malá káčata před kunami....ležel, tvářil se důležitě, kolem seděly matky kachny pod křídly káčata....
No německý ovčák, vědomý si své důležité práce...
To bude dřina, naučit to nové štěně...

bumbrlíček 2011-03-11 08:39:48, odpověď na #9553 ukázat v kontextu reset

Omlouvám se, muž mě upozornil, že jsem smotala dohromady dvě firmy, se kterými jsme ve styku...Biocont je přes zvířátka...( jejich parazitické vosičky mi hlídali papriky před mšicemi ve skleníku)
Polyversum dělá tahle firma: http://www.polyversum.eu/cz/index.html

P.avla 2011-03-11 08:34:30, odpověď na #9555 ukázat v kontextu reset

ano, to my používat fakt nebudeme Bohatě stačí naši dva psi - moje boxerka a kamarádky labrador. Do toho naši dva synové (dospělí/nedospělí), sestřina tříletá holčička a také máme hned plnou zahradu domácího zvířectva
Tu vesnici Vám závidím Jasně, je to závist pražandy, znající venkov jen z prázdnin a dovolených, neumím si naprosto představit tu nekončící dřinu. Pro mě to zavání jen romantikou a voní to létem jako kdysi dávno u babičky. Také jsem se tam procházela po gruntě s drobkama v kapsách a slepice, kachny, kočky, psy....se táhli za mnou. A drbala prasata koštětem a dojila kozu. A taky pustila psa do výběhu ke králíkům, to už tedy romantika fakt nebyla Ani následná nakládačka na zadek ne
Tak jo no, tak prostě budeme mít krtka. Nakonec, kdo to má, že jo?

bumbrlíček 2011-03-11 08:29:50, odpověď na #9556 ukázat v kontextu reset

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/pohled-na-bilancovani-zivin-zvlaste-fosforu-z-lokalnich-zdroju

pardom, neposlala jsem to, respektive nevložila...

bumbrlíček 2011-03-11 08:27:35 ukázat v kontextu reset

zajímavý článek, kdo se proukousá nakonec . zjistí, že ekologické zemědělství je nejspíš podvod století.....

bumbrlíček 2011-03-11 08:14:01, odpověď na #9546 ukázat v kontextu reset

no, to co používám já, na krtky sice funguje...ale vy to asi používat nebude.
Učinná látka je deset koček....Hlídají sýpku a fušují a na zahradě...Zahradu máme sice bez krků, ale krásnou ne...chodí nám tam čuńata a muž parkuje techniku...Nevylučuje se to...Kachny využívají kombajn jako rozhlednu....vyletí nahoru a šmírují, co dělám v kuchyni..aby jim neuniklo, až půjdu ven...Vždycky s sebou něco nesu...pro každého...po kapsách tahám granule, chleby...když razím na zahradu...táhne se za mnou procesí...
Taky podmíněný reflex....hele žrádlom si to hasí...
Zahrada od čuňat vypadá, jako tankodrom...strašně ráda kopou...udělají díru...stáhne se tam voda a pak se v tom oblátí a běží se podrbat o kolo u sečky....Horší, když takhle zrychtovaná běží k člověku, udělají "buch" a drbej...na bříšku...No drbu, taková prosba se neodmítá...ale koštětem...

bumbrlíček 2011-03-11 08:04:05 ukázat v kontextu reset

http://www.zahradaweb.cz/informace-z-oboru/zelinarska-vyroba/Konec-invaze-slimaku-%E2%80%93-paraziticke-hlistice-nastupuji__s512x41273.html

tady se to dá koupit
http://www.biocont.cz/shop/detail/12/nemaslug-12-mil/, od Biocont Laboratory berem taky polyversum na plísně...je to fakt dobrý...ošetřuju tím i kytky pokojovky, výhoda...naprosto bezpečné, jeden pán to údajně demonstrativně snědl před povolovací komisí...je to Pythium oligandrum, parazitická houba,,,ráda papá jiné houby...je to bumbrlíček....

bumbrlíček 2011-03-11 07:57:44 ukázat v kontextu reset

http://www.ireceptar.cz/zahrada/choroby-a-skudci/nemaslug-proti-slimakum-jak-jej-spravne-pouzivat/

P.avla 2011-03-10 16:17:47, odpověď na #9529 ukázat v kontextu reset

Jé Bumbrlíčku, a na krtky byste něco věděla?
Já chatičku bohužel nemám, ale jezdím ke kamarádce a tam se jeden zabydlel už před několika lety a ne a ne se hnout. Vyzkoušeli jsme kde co, už i chemie přišla na řadu, ale krtkovi se u nás (u nich) tak líbí, že po letošní zimě vypadá zahrada (600m2) jako dráha pro cyklokros. Musím říct, že když jsem předminulou neděli tu spoušť viděla, bylo mi do pláče Potom, když jsme krtince rozkopávali motyčkama, bych ho zase nejradči přetrhla

bumbrlíček 2011-03-10 12:05:32 ukázat v kontextu reset

Pane Nový, vyštrachala sem při úklidu knihovny knížku Pavel Chobotský, Čas senzibilů a léčitelů - cituji: Čerstvá bylinka je účinnější a důležitou roli také hraje skutečnost, že zejména kvetoucí rostliny vyzařují určitý magnetismus, energii, kterou velmi vnímavé osoby mohou dobře pozorovat jako zářivý obal, kterému se říká aura. Magnetismus se zadrží ve výluhu a posílí organismus....

Zírám, já myslela, že na účinnosti to získává až sušením...jasně, konzervace je sušení....ale ale taky by se měly potrhat buněčné membrány...Takže kytku odšťavnit a pak ji splivnout celou je účinější?
Prosím, pomozte mi v tom zorientovat se...Děkuji

bumbrlíček 2011-03-10 11:58:17 ukázat v kontextu reset

V pohodě, každý štulec do emočního mozku může spustit zasuté vzpomínky...Znovu přehrávání situace léčí...třeba to pomůže ...

j.hermanek 2011-03-10 11:52:59, odpověď na #9529 ukázat v kontextu reset

No jo kačky, blátotlačky. Co sesbírám hážu sousedům, mají kačeny. Ale já na ně nemám ani prostor a ani čas. Až v důchodu
Já věděla, že budete mít v rukávě něco eko. To je přesně, co potřebuji. Chemie mi nejde moc pod kůži a ani pod nos.
Přeji pěkné počteníčko , berte nás prosím s rezervou a mě konkrétně s dvojitou, málo lidí to ví, já se dostatečně maskuji , ale jsem poloviční cvok a poloviční chlap viz jinde a jindy, kdo chce hledá a najde ...

bumbrlíček 2011-03-10 11:44:06 ukázat v kontextu reset

děkuju, že jste mě sem přepla..ani jsem si nevšimla, že tady rubrika je...
Mám zahrádku, kolem plot, kolem prostor s kachnami čínkami, vertikálními, kolem další plot....
Slimáky nic nechce...tyhle kachny je milují....který vleze z pole, má to spočtené...taky mám v pařníku slepýše a v hadníku užovku...myslím, že je také sbírají...užovka ale asi radši hryzce... těch tu mám moc...Chci pěstovat bylinky, tak to musím ven, na pole...tak velká zahrádka není....a známý mi poradil hlísty...jen co najdu, kde se objednávají přepošlu adresu...

j.hermanek 2010-12-03 08:28:16, odpověď na #7776 ukázat v kontextu reset

Dobrý den,
tělo není zmatené, tělo umí vysílat signály. Jen se zaposlouchejte. Pokud budete poslouchat tělo, nemůžete se předávkovat. Ani přejídat. Ani jinak otravovat. Pokud neumíte poslouchat tělo, musíte důvěřovat odborníkům. Ale jak píše pan Nový i tady je třeba míti oči otevřené a dát si pozor na falešné proroky.
Z babičiných vědomostí vybírám třeba majoránku. Obyčejné koření? I bylinka. A používáme ji celý rok. Stejně tak tymián, fenykl, anýz, kmín.... O tom že je jedlé zelí, řepa, mrkev se ví, ale oni jsou to zároveň léčivky. Ale i jimi se můžete předávkovat a tělo zareaguje. Třeba břichabolem.
Jak tedy s dávkováním? Já se řídím intuicí. Pro svoje užívání. Ostatním radím dávkovat podle zvyklostí a rad moudrých knih a doporučuji najít ztracenou intuici. Ono vlastní tělo opravdu ví.

muflon 2010-11-19 21:59:37, odpověď na #7774 ukázat v kontextu reset

No teď zjišťuju, že i Grešík doporučuje dlouhodobě pít svůj sypaný jaterní čaj...(resp. píše tom prodejce internetové lékarny...)

Tady Grešík píše podobně jako DK že byliny mohou patřit do každodenního pitného režimu:
http://www.e-knihovnicka.cz/nej/06_bylinky/gresik.htm
"...Snažíme se proto lidi naučit, že bylinky nejsou vhodné pouze jako lék, lze je dobře zařadit i do každodenního pitného režimu…“

Přesto předávkování bylinami určitě existuje a mám OBAVY že tělo z množství bylin bude víc zmatené než aby si "inteligentně" vybralo jen to co potřebuje a ostatní prostě vyloučilo...
(....třezalka sem se někde dočet je dobrá mj. i proti předávkování se bylinami... )

muflon 2010-11-18 23:21:33, odpověď na #7773 ukázat v kontextu reset

...ještě doplním co asi většina lidí zná a co říká prakticky každý bylinář nebo herbář...: doporučuje se pít
maximálně 2 druhy a udělat mezi nimi rozestup alespoň 3 hodiny. Co se týká délky užití – je třeba se řídit návodem na etiketě, ale nejčastěji se čaj pije 6 týdnů, pak se dělá 14ti denní pauza a poté lze v tomto cyklu i opakovat.

muflon 2010-11-18 23:02:55 ukázat v kontextu reset

Čím to, že byl.čaje-koncentráty od DK je (mimo LPPK a NK) možno pít velmi dlouhodobě, skoro pořád...??

Ještě u žádnných bylinek a bylinkářů jsem se dosud nesetkal s tím že by byliny bylo možno brát bez přestávky... (až na výjimky typu list ostružin, malin apod.)

Vycháízí to ze způsobu výroby, nebo prostě jen z dlouhodobých zkušeností(pozorování), nebo jak to vysvětlit lidem, kteří to považují za otevřená dvířka pro větší zisky....

Z čeho vlastně vychází tvrzení že MUSÍ být nějaká omezení jako kůry a přestávky, pro všechny bylinky...? Nezvyká si tělo časem na jakékoli účinné bylinky takže přestávají být tak účinné
(u NK a LPPK je to celkem jasné...že nutné pauzy, ale u ostatních bylin to není tak hned viditelné to zdůvodnit...).

babi Helča 2010-07-21 13:49:23, odpověď na #6070 ukázat v kontextu reset

...jedinej můj věrňák,který hlásí kam jede,kdy jede a kdy přijede....a tak to je správné,to má ráda totiž každá máma,nebo i slepice,chcete-li - přehled o svých kuřatech a furt je shání do toho Hejna....
...takže Šorotko,srdečně Ti závidím ten víkendový přírodový výlet, ...ježíš jak mně se stejská po Dubový,ta příroda,ta energie,ty lidičky.....ptala jsem se,proč nemůže být BUNS tak dvakrát ročně,prý je místo toho SNM,ale to se přeci nedá srovnat...sedět v kanceláři na židli hodiny,nebo si lehnout na karimatku k nohám učitele,né abyste mi tu karimatku doporučovaly i do té kanceláře už Vás mám taky prokouknuté
Jak vidíte,energie se mi byla vrácena,nesmím si vše taky tak brát,no...dyk já to vím a du do svýho pokojíčku abyste neřekli.....ještě něco,to neznamená,že když píšu neřekly s tvrdým Y,tak že to tu není pro chlapy,naopak,uvítám je a teď mluvím za sebe - i ve svém apartmánu,heč

Šťovka 2010-07-21 12:50:40, odpověď na #6063 ukázat v kontextu reset

Zdravím Helčo, to bude tím počasím, já jsem taky jako přejetá, sotva lezu, tak se tak plížím raději zvolna. Poslušně hlásím, že odpolko odjíždím mimo dosah internetu, takže až v neděli večer, krásné dny všem pápá Šorotka Dorotka

babi Helča 2010-07-21 09:42:09, odpověď na #6062 ukázat v kontextu reset

Krásný letní den milé bylinky
...jó Šorotko,když se voblíkáš ve stanu a v kleče,protože je to spíš iglů,tak pak není divu,že vznikne takovýto problémek.No chtěla jsem udělat dojem a udělala,viď...
...nebojte do školy přijede babi vyfešákovaná a né naruby,opakovaná sranda už se konat nebude,teda doufám,člověk nikdy neví,co zase zkoní....
Dneska jsem nějaká přejetá,nevím čím,ale vnoučátka to určitě nejsou,to spíš ti dospělácí mi berou energiu,achjo....no asi to tu vypnu a půjdu na vzduch si trochu zacvičit a tak různě..
Sákryš,kdo mi krade energii? A próč? Ublížila jsem
...vrátím se až bude,ju? Pááá

Revelacao 2010-07-21 08:29:10, odpověď na #6061 ukázat v kontextu reset

Včera přišlo Hlásání - je to tam ... :

SNM 2010: 11-12/9; 9-10/10; 6-7/11; 5-6/12

j.hermanek 2010-07-21 08:18:43 ukázat v kontextu reset

Bylinky se sejdou v září? To by byl druhý víkend?

Šťovka 2010-07-20 23:57:09, odpověď na #6034 ukázat v kontextu reset

Ahoj moje holky milovaný, už jsem jukla do blbníku a zapsala si tam termín na září, doufám, že se nic neschumelí a já s radostí dorazím. Protože nechat si ujít setkání s vámi byl hřích.
Jinak Helenko, můžu říct, že jsem čekala babičku a přijela ,,čupr baba", která umí s gracií nosit triko naruby tak samozřejmě, že si toho nikdo nevšimne a dokonce to považuje za módní výstřelek (jako chvíli i já).
No a že jsem si toho všimla, ...budu se asi nazývati v indiánských kruzích Bystré oko (další křtiny už ale nechci, kde na to mám pořád brát), byla asi věc náhody a nebo profese.
Kamarádům ráda vyřídím, to vždy potěší.
Dodrou noc, jdu se mrknout i jinam, třeba do vázy, pápá Šorotka Dorotka

Sluníčko3 2010-07-20 15:25:18, odpověď na #6034 ukázat v kontextu reset

Šorotko,taky se připojuju a doufám že se v září uvidíme ))

babi Helča 2010-07-20 09:24:40, odpověď na #6030 ukázat v kontextu reset

Šorotkóó,vítej zpátky...
....doufám,že na té fotce co nás máš tak už nejsem naruby? Eště teď mi je stydno,vidíš a ani Sluníčko,ani Renča si nefšimly,až Tvé bystré oko
Chystám se v září do školy a co Ty?Máš to nejblíž,doufám,že dorazíš !?!?
Jéje děvče takovou krásnou muziku jsi nám věnovala,až pozdějc sem Tě zjistila jako zpěvačku i hudebnici,no tedááá..,takže těm svým kamarádům na tom CD vyřiď aspoň ode mne LÍBÍ a UMÍ....
...to je tady novinek,co?To koukáš jak tu je útulno....,to víš,vedle velkého učitele to bejt musí,jinak to učení nestojí za nic... a my se učíme rády,že děfčata?
....a snažíme se opravovat jak lidská tělíčka,tak lidskou dušičku....zatím teda u svých drahých /mluvím za sebe/ v rodině a kamarádů,kteří o to stojí,no a pak se uvidí.
Já sama jsem,šak to víš,změnila život a určitě k lepšímu,tak se snažím,aby okolo mě lidičky taky žili a né jen přežívali...
Tak zatím... jsem móc ráda,že jsi tu...

Šťovka 2010-07-20 00:01:36, odpověď na #5934 ukázat v kontextu reset

Tak a jsem tady z dovolené. Byla krásná sluníčková, přetopená, zajímavá, viděli jsme (já, můj muž, dcera, zeť, vnoučata 17 a 15 a jedna psí slečna Neko) zase kousek naší krásné vlasti. Byla to fyzicky i psychicky zatěžkávací zkouška našich vztahů, jelikož bylo vedro, pěší cesty necesty, stanování, změny míst a lidí a podmínek (taková zhuštěná cesta životem) a dobrý, hurá !
Moc jsem na vás myslela a těšila se na čtení, dnes v poledne jsme se vrátili z chatičky (3 dny na závěr dovolené) a odpoledne jsem šla pracovat. Večer jsem zasedla a čtu a čtu až doteď.
Zdravím milovanou Helenku (za babi Helču schovanou), Sluníčko, mám vás holky nejen v mobilu (mému muži jste se moc líbily !), ale hlavně v srdíčku, ještě teď vás obě vidím a je mi hezky. Určitě se ještě setkáme.
Zdravím i ostatní zde se hemžící, je zde milo, díky.

babi Helča 2010-07-18 15:57:28, odpověď na #5942 ukázat v kontextu reset

Tak mám zase chvilku pro sebe a tyto stránky,než se přiřítí další omladina...jedna právě odjela.Teda děvče Heřmánku,takhle dlouho okukovat ?Ježkovi voči,to by mi zvědavost tak dlouho nevydržela
Ale hlavně,že jste našla to pravé ořechové jak se říká Já mám tu výhodu,nebo nevýhodu,že jsem prostě ženská zvědavá,povídavá,mám ráda lidičky komunikativní,upřímné,kteří se snaží ŽÍT a né přežívat,tak toto je asi můj návod,abych nebyla Zkoprnělina - ježíš,to je krásný slovíčko
S těmi psy to mám vyzkoušené,moje čubinky taky ryly,strkaly čumák do děr a nebylo to na nic,až mi tady jedna chovatelka co má vlčáky řekla,že to chce dusot,tak mně napadlo,co dybych si pořídila koně
to by to asi vypadalo na tý zahradě
....tak pobývejte tady s námi co nejvíc,teda esli se Vám tu líbí,mně jo,taky tu nejvíc kecám jak jste si jistě všimla,holt jedné závislosti jsem se zbavila,druhou chytla...ale tato aspoň voní po bylinkách,tamta smrděla kouřem....
Koukám,že je asi hodně lidiček na dovolených,je tady dost pusto,no a tak sem aspoň něco přidám opčas..

j.hermanek 2010-07-15 13:42:03, odpověď na #5934 ukázat v kontextu reset

To tedy jste, potvůrka , ale přijímá se s plnou parádou Už jenom proto, že máte pravdu. Nerada dávám sliby, že třeba do roka a do dne (už jsem třeba pokukovala i po stanech, ale zhrozila jsem se cen, ale pak mi napadlo, že by šel snad vypůjčit ...) Jenom náhled mé váhavé povahy. Považte, že pět let okukuji stránky Dědka kořenáře. A až letos jsem se přihlásila a zkusila se zapojit do diskuse. V tomto ohledu za Vámi zaostávám i když podle kalendáře jsem mladší, mám co dohánět, abych nebyla dřív starší a ztuhlá zkoprnělina (zkamenělina)
I moje rodina mě má za blázna. Protože na spoustu situací odpovídám: ... dědek kořenář by řekl ... našla jsem to na netu u dědka ... a moji tři synové rezignovaně obrací oči v sloup, ale bylinky a energii ode mne už přijímají, chce to trpělivost.
S pejsky máte recht, mám dva větši psy, retrívra a pointra, a to je fakt oni dupou, a to mi tedy nikdy neseplo, že je vyhání tím dupáním. Já spíš myslela funěním. Když jim strčí čumák do chodbičky a funí jim do bytu(krtkům)
Otázky? Otázek je na světě málo. Kdyby se lidé více ptali, ubylo by nedorozumnění, nepochopení, zklamání, deziluzí, omylů, rozchodů. Jenže se z generace na generaci předává informace, už kladena do dětských duší, neptej se, neotravuj, nezdržuj. :-?

babi Helča 2010-07-15 10:13:13, odpověď na #5931 ukázat v kontextu reset

Tak si tu poslouchám Šorotku,její krásné písničky...je někde na dovolené,asi taky pod stanem,no kde jinde trempové,že.
...když jsme za ní byly v Chrudimi,dala nám každému CD jejich trempské skupiny,jmenuje se Život je krásný,jak výstižné...
...jo Heřmánku s těmi psy asi máte pravdu,ale musí to být velcí psi,aby hodně dupali,pak snad ten dusot ty krtky vyžene,já měla dvě malé fenečky,které byly lehounké,takže z nich si krtci nic nedělali.
...ale vůbec néjni dotěrná ta Vaše otázečka,kdo se neptá,nic se nedoví...toť mé životní krédo,zeptejte se Dědouška,toho jsem doslova zavalila otázkami na Dubové,no co,chci se učit,tak se musím ptát,né?Chytrý z nebe nespad,ani já né.
...a víte že jste si i sama odpověděla ? Těmi kopanci jak říkáte nešetřete,ať už jste tam dokopaná příští rok
...ani si neumíte představit,kolik já měla PROTI, taky si rodina myslela,že jsem se dočista zbláznila,ale bylo to hodně silné,myslím ten neklid,že jsem prostě za ním musela jet,no....
....taky jsem dědouše hned po přivítání sprdla,co to vyzařuje za sílu,že za ním jezdí báby přes celou republiku A co mi odpověděl,to Vám všem řekne osobně až za ním dorazíte...
...to jsem ale potvůrka,co?

j.hermanek 2010-07-15 08:16:13, odpověď na #5897 ukázat v kontextu reset

Hezký den, dnes již jen Helenko ( viz nedrbárna
Kdepak zvláštní sorta. Oni jsou jen velmi adaptabilní. Já je mám taky (krtky) a taky hrnou zem. Ale asi jich nemám toliko jako Vy. Tam kde mi můžou psi, tam nejsou. Ale zase mám rozhrabáno od psů. To máte jako já s kunama. To bylo rad. Ve dne neútočí. V pravé poledne. Zabíjí v květnu, když má mladý. Co má teď v červenci? Své teritorium si hájí. Asi zahrada už nebyla hájené tritorium ... byly bychom moc v klídku, kdyby nám vše klapalo podle ustálených zvyklostí. Člověk musí někdy téměř umřít, aby mohl začít nový život ...
Ostropestřec ... on má nádherně fialové okvětní lístky. Taky mi už kvete. Jo jo ožraný je chudák kapitálně, ale drží se je to statný chlapák a on mi dělá službu dvakrát. Láká k sobě slimáky a já je můžu jednoduše pod jeho listy posbírat a nejdou mi na jiné rostlinstvo. Příští rok jich vysadím víc. On chutná i čmelákům. On je tak ošklivý až je překrásný - můj pohled
Dotěrná otázka - koho že jste to poznala ... tiše a v skrytu duše Vám závidím a potřebuji ještě pár kopanců a dokopu se k výletu ... váhám trvá než zváží vše pro a proti

babi Helča 2010-07-14 11:48:39, odpověď na #5896 ukázat v kontextu reset

....jinak klid tak ten nemám od té doby,co jsem poznala......

babi Helča 2010-07-14 11:45:13, odpověď na #5894 ukázat v kontextu reset

Zdravím voňavý Heřmánek...
....jo jo ,klid a rozvahu u krtků,já bych řekla,že je to spíš stagnující apatie,ještě koupím ty chlórové tablety a nacpat jim je do chodeb,ále moc tomu nevěřím....
...když nepomohly vajgly,naftalín a všeliké smradlavé naloženiny,tak si myslím,že mé krtčí osazenstvo zahrady už vůbec nemá čuch,nebo je to ňáká zvláštní sorta ze zahraničí dolezená,nevím
...je mi divné,že si dělaj ty hrady,které normálně hrnou až na zimu,ale v červenci?
...jo a na revanč - prý namočit hadry do chloraminu a ucpat s nimi díry kudyvá Vám lezou ke kuřatům....
...na toho psa mne ale nenalákáte Heřmánku,kdybych měla,tak bych nejela na Dubovku,já jsem hrozný chovatel,mám to jako dítě,nemůžu to opustit....jak by řekl náš Učitel - silně vlastním,když už.....
Mimochodem pokvete mi ostropestřec,heč....je sice řádně ožrán od někoho,ale květ snad bude...

j.hermanek 2010-07-14 11:12:40, odpověď na #5873 ukázat v kontextu reset

Dobrý den,
... zdravím, září z Vás ze všech příspěvků klid a rozvaha ... tak ji zkuste použít i na krtky , úplně první můj návrh, co proti krtkům byl psí pomocník, ale byl striktně zamítnut ... trošku si rýpnu ... jako s ne - kouřením ... a taky to šlo ... já vím namítnete, že to je něco úplně jiného, no dalo by se polemizovat, já mám třeba namysli ne po-čin jako takový, ale rozhodování
Četla jsem jednu radu, ale možná i tu jste už zkoušela - skořápky od vlašských ořechů, rozdrtit, namáčet a pak lít do chodbiček.
A mně prosím někdo poraďte jak mám i nadále s láskou sdílet půdu s kunami, když mi zakously jedenáct slepiček dvaměsíce starých ... nu co dneska jsem si pořídila šestnáct slepiček nových a buď mi je kuny ponechají a nebo jsem jim opět zpestřila jídelníček.
Léto budiž pochváleno a bylinky obzvlášť

babi Helča 2010-07-13 14:58:46, odpověď na #5821 ukázat v kontextu reset

....takhle kdyby někdo přišel s opravdu fungujícím návodem proti krtkům...:
Teda ti pořád tak řádí,já už mám ze zahrady tankodrom...
Levandulko,kvete mi ta bílá,opravdu je to bílorůžový kvítek levandule a asi je pozdější..... a ta rozpukaná lilie nádherně kvete bíle a taky voní do dálky,mám zahrádku sice trochu více zarostlou díky mé nepřítomnosti týdenní,ale jdu to zmáknout.Ti krtci mě opravdu ale štvou,asi si předělám i logo na fcb,jak jsem z nich nešťastná...:¨(:¨(

Levandulka1 2010-07-09 13:08:33, odpověď na #5806 ukázat v kontextu reset

Ahoj Pačesi (zvláštní nick..),
děkuji za zajímavou radu - už jsem vybrala popelníky i u sousedů a vyrábím.
Dám vědět, jak to účinkovalo na naše potvůrky. Zase se mi obalily růže...
Přeju hezký den

Pačes 2010-07-07 19:32:01, odpověď na #5730 ukázat v kontextu reset

Ahoj všem.Já mám skušenosti s mšicemi a kdejakými létajícími,putujícími,okousujícími a visícími nezmysly nasledovný :
Jak vlezu do rajčat ,nebo jiného vysokého květenství, mám ty potvorky všude.Nejen na rostlinkách. Tak si připravím postřek z kuchyňských surovin.Výroba trva něco okolo 2 dnu (kde mám sakra na slovenskej klávesnici zobrať U s krúžkom). Do 7 dcl zavařeninové sklenice nahážu asi do 1/3 filtry z vykouřených cigaret (nekuřákum zbývá večer nasadit mikinu a oběhnout popelníky na nádraží), zaleju to do 2/3 vlažnou vodou a 3 dny to pak čeká za uzavřené na sluníčku.Pak to scedím,přisypu 1 PL soli a doleju do plna octem.
Ocet neutralizuje jedovatý nikotin,ale na potvurky je ho tam dost.Octový zápach zase odpudzuje hmyz nad 5 mm. Pak to dám do ručního rozprašovače a lehce rozprašuju po rastlince.Před použitím (no,ruže asi těžko) stačí opláchnout tekoucí vodou.

martecka 2010-07-01 20:19:24 ukázat v kontextu reset

... uz se nemuzu dockat az budeme prestehovani a ja budu mit vic casu na cteni a diskuze

Ted jdu zas sbalit par krabic...pocitam jeste tak 15-20 kousku a bude to

dobrou noc

martecka 2010-07-01 20:11:32 ukázat v kontextu reset

dekuji moc vsem a preji krasny vecer !!! Martecka

j.hermanek 2010-07-01 12:04:15, odpověď na #5731 ukázat v kontextu reset

Dobrý den,
já mám zkušenost s nakládanýma kopřivama. Jak píše babi moc to nevoní, ale pomohlo to, akorát je tam časová prodleva 10dní. Kopřivy se naloží do vody a nechaji se kvasit 10 dní a pak se roztokem rostliny pokropí. Ono to mšicím asi taky nevoní a i svilušky se odstěhovaly. Až na slimáky, těm to naopak moc chutná, cokoliv zetlelého. A mě moc dobře na duši nedělá je likvidovat, ale jejich strašně a jsou všude a žerou, co jim pod tlamajznu příde.

Levandulka je nádherná a ta vůně. Už si jí pomalu stříhám do zásoby na zimu. Karmelitánské kapky mám naložené a mátový sirup taky, už začíná kvést měsíček, suším dobromysl a pokukuji po chmelu. Hezké vonavě bylinkové dnové

babi Helča 2010-07-01 09:00:24, odpověď na #5730 ukázat v kontextu reset

Jo vysokotlakým čističem? Tak aby Martečka ještě nějakou tu mátu našla

Dědek kořenář 2010-07-01 08:57:42, odpověď na #5699 ukázat v kontextu reset

Podle mě je ekologické postříkat rostlinu vapkou. Vysokotlakým čističem, který udělí rozprašovaným mikrokapičkám obrovskou rychlost, která hmyzu dost vadí, takže se raději stává dusíkatým hnojivem.
Vapky se dají v akcích sehnat relativně levně, spotřeba vody je malá, práce s tím blbá, výsledky vynikající.

martecka 2010-07-01 08:03:51 ukázat v kontextu reset

Dekuji moc moc, vyzkousime a dame vedet !!! Hezky den M.

Levandulka1 2010-06-30 21:15:59, odpověď na #5702 ukázat v kontextu reset

Martečko, teď jsem dostala radu zkušené zahradnice Běly (babi bude vědět):
prý se má máta osprchovat studenou vodou....jí to zabírá, chemii musela použít jenom jednou - ale to se pak čeká, až pominou její účinky.
Někde jsem četla u růží, tak to by mělo platit všude, že i mechanické odstranění je dobré - když mi mšice vlezou na růže, tak si s nimi dám práci a prostě je sundavám (nic moc elegantního, ale výsledek za to stojí) - kolikrát to také stačí.
Čtu i radu babi Helči - když by nezabrala sprcha a sebrání rukou, tak je možné asi použít a pak to pořádně osprchovat...
Dejte vědět, co jste použila a jak to dopadlo - přeji úspěch

babi Helča 2010-06-30 21:02:45, odpověď na #5699 ukázat v kontextu reset

Jéje,tak Martečko s tím jsem se ještě nesetkala,to je špatné stříkat na list a pak si z toho udělat čaj...
no,co Vám poradit?Což zkusit spařit rozmarýnu a když vystydne,tak se smíchá s jablečným octem,obojí je léčivka,nic chemického,ale jakou pak chuť bude ta máta mít,tak to netuším..Já jsem se teda s mšicema na mátě ještě nesetkala,byla jsem přesvědčena,že jim nechutná,nevím,zda by taky nezabraly naložené kopřivy,ale to je smrad hrozný,z toho by čaj asi taky nešel....
Je mi líto,ale na bylinky mi nic nechodí,jen se pod ty keříky schovávají slimáci,ale ty seberu,ani to nic neokusuje,asi je to příliš aromatické,to se fakt divím,no dneska už je asi možné fšechno...

martecka 2010-06-30 19:42:26 ukázat v kontextu reset

Dobry den damy zdravim Vas ve Vasi bylinkove zahradce. Poradite mi prosim neco proti msicim na mate ?? Aby se pak dala jeste pouzit Dekuju moc

Levandulka1 2010-06-29 07:50:03, odpověď na #5647 ukázat v kontextu reset

Jojo, levadule voní )) Rozkvétá a voní nastává její čas....se vším všudy
Letos jsem založila oproti minulým rokům krapet větší zeleninovou zahrádku a ta už se taky začíná pěkně rozjíždět - nějak se mi nechce kupovat tu dost příšernou zeleninu tady - jednotvárná nabídka a já nevím, jak kde, ale tady je z mrkve druhý den po zakoupení takový scvrklý beztvar - tak jsem se rozhodla, že nebudu trápit těla strávníků a při vaření si dojdu na zahrádku pro svoji vlastní. Chybí mi v obchodech i listový špenát, mangold, fenykl a další.
Vysela jsem zeleninu všude, kde to šlo a už chodím a dělám jídelníček vlastně podle toho, na co mi oko v zahradě padne .
Jasním nám letos vykvetl krásně pravý, vysadila ho babička . Na růže se chystám dneska - dostanou zase péči proti škůdcům - příšerně se ti malí hajzlíci po nich rozlezli a tak jim dám poslední ahoj...(těm hajzlíkům).
Nám tu taky kvete všechno krapet později než v teplejších krajích - ale zase to déle vydrží v květu .
Včera jsem odcházela ze zahrady v půl jedenácté - miluji tyhle letní teplé večery .
Krásný den přeji .

babi Helča 2010-06-28 22:34:17, odpověď na #5311 ukázat v kontextu reset

Tak se krásně rozvoněla levandule,lilie,rezeda,hvozdíky....je to stejně nádhera
...ostropestřík se má čile k světu,obsypán granulkami proti slimákům,kvete krásně pupalka a rozvíjí se pustoryl,nebo-li jasmín nepravý.Je to znát,že jsme spíš horské podnebí,je to trochu pozádu oproti jinde,i růžičky některé kvetou,je to krása....takže všem klidnou provoněnou dobrou noc....

babi Helča 2010-06-20 19:48:45, odpověď na #5187 ukázat v kontextu reset

Zrovna jsem si udělala svou meduňku pajcnutou dědovým šalvějem a stále řeším přesun na tu zdravotní dovolenou,škoda Maty,jsem z Rakovnicka,to je ouplně někde jinde,já taky sháním,chtěla bych tam jet se třemi vnoučaty a to je věcí,jak jistě uznáte,chtělo by to karavan,taky se tu ptám,ale nikdo neodpověděl,hmmm budu to muset asi řešit jinak,ale snad se tam dokopu,už musím....nebo ztratím veškerou energii a kdo Vás tu bude otravovat s písáním,co?
Hlásím,že můj ostropestřík se drží - je obsypán granulemi proti slimákům,ale já si ho vypěstuji,nebojte,po takových outrapách,to by bylo,aby nebylo

...tak jo...

j.hermanek 2010-06-17 11:33:00, odpověď na #5170 ukázat v kontextu reset

Dobrý den,
ostropestřec milují slimáci. Pokud okusují listy až tak se nic neděje, ale pozor na stvol
Nepopíchají. Nevím jak to dělají. Ale já jsem v neděli měla ruce až po lokty popíchané, když jsem okolo něj plela bejlí. Ale odvděčil se mi. Když jsem se po něm ohlédla, jakoby poposkočil

Nos cestoval, protože byla nafoukaná (princezna) a ne citlivá jako Vy.

Voní celičký den, ráno, v poledne a na večer a pokaždé jinak. A nejen bylinky, ale i vše vůkol

babi Helča 2010-06-17 09:15:51, odpověď na #4908 ukázat v kontextu reset

....kvůlivá těm venkovním ani nemám čas na bylinky tady
...za chvíli pokvete ta žlutá chrpa,tak kdo bude mít zájem a budu mít KAM,tak pošlu fotečku
Na ten ostropestřík mi někdo chodí - okusovat,že se potvora nepopíchá?
...včéra jsem usměrňovala kakost a pak jsem byla jako omámená,znáte vůni/on je to spíš odér/ kakostu smrdutého?Tak je oficielní název,ale je to krásně kvetoucí bochan a mám ho ráda....ta opojná vůně z různých hvozdíků,mám samé maličké,ale vůně dají hmmm...
Stejně mám teď nějak ještě více zbystřený čich,než jsem měla,že by nekuřba?
Už dříve mi má rodina říkala - no naše babi ta má pěkný čuchometr,proboha,co mám teď?
....to abych pak nebyla jak v té pohádce,kde princeznin nos cestoval celým světem,óó
...a já zase letím na ty venkovní... všem přeji Sluníčkový den

babi Helča 2010-06-10 11:12:38, odpověď na #4597 ukázat v kontextu reset

....ale no ták,bylinky mi chudinky spadly až na dno truhly a já musím dneska děvčatům uvařit nějakou vzpruhu po tom včerejšku na pavlači ;D
Děvčata,kdybyste viděla jak mi nádherně kvetou kosatce a ta vůně...
Levandul ta bílá jmenovkyně už má připravená malilinkatá kvítka,ale ještě nebí vidět ta barva,jé já jsem tak zvědavá
...a ostropestřík se má také k světu,je krásně zubatý a žíhaný / a žádná hitlerovka jak jste mě dědo strašil/,taky rozkvétají hvozdíky,ty maličké,zato silně vonící,ladoňky už odkvétají,škoda,jsou to krásné kytičky a vnučka mi říkala - "babi jak se menuje tahle kytička,co má takové sukničky?"....Jo jo bude asi holka po mně,ale hlavně po mamince,ta je taky milovnicí kytiček a bylinek...
...když jsem si zasadila ty nové růže a pak přišlo to ochlazení,měla jsem velké obavy,zda přežijí...PŘEŽILY a možná i letos pokvetou,těším se na Nostalgii,už jen ten název mne přitáhnul,ale je taky nádherná,no prostě růže jsou královny květin,ať si říká kdo chce co chce.
...jo tak ještě nastříhám trochu jahodové i jablečné máty do toho zeměžlučového čajíčku,aby se mi děvčata moc neošklíbala na pavlači a hurá zase do pohybu na zahradu /samozřejmě i s řádným dýcháním dědoušku /

Šťovka 2010-06-02 22:54:43, odpověď na #4593 ukázat v kontextu reset

Ano, ano, pořádek má být. Ten křest beru a hlásím, že konvalinku růžovou jsem nikdy neviděla. S tím kyselým jsem se fakt lekla,protože já vůbec nejsem kyselá, až mi došlo, že za to může ten šťovík. Moje vedení je nějak trošku delší. Jinak jsem se vedle dočetla o rozhánění mračen, ale až teď, ale tak já na tom taky zapracuju, docela by se mi taky trochu sluníčka hodilo. Zítra frčíme s kamarády na minidovolenou směr Liberec, Nový Bor a tam někam, takže budu na počasí pracovat. Tímto se zase omlouvám za svou nepřítomnost, až se vrátím, to bude zase honička, se tady v tom mumraji zorientovat. Přeji krásné sny a to sluníčko Šorotka

babi Helča 2010-06-02 19:48:56, odpověď na #4544 ukázat v kontextu reset

....tak tak,splněno,mám ráda pořádek Šorotko,není to lepší než to kyselé?Co? A taky se to líp píše než ty dva háčky za sebou,já si Vás prostě překřtila,nevadí?
...pozor na ty konvalinky,taky je mám ráda,ale s nimi v jedné místnosti - velký bolehlav míti ....todleto počasí mi asi zničí všechny bylinky,vše je podmáčené,hrůza
...jo a znáte konvalinku růžovou?Je nádherná,tu sukýnku má opravdu bleděrůžovou,
a taky jsou krásné žluté fialky,bílý modřenec,žlutá chrpa - jo to jsou zázraky přírody,co?
...tak hezký bylinkový večer Šorotko

Šťovka 2010-06-01 23:29:22, odpověď na #4475 ukázat v kontextu reset

Ahoj bylinkářky, po dlouhé době jsem byla na chatičce a už od čtvrtka až do neděle, potom resty doma a do práce a tady toho tolik přibylo! V přírodě jsem načerpala novou energii a opět jsem žasla nad tím, jak je jaro úžasné. Nestihla jsem rozkvetlé tulipány a ni narcisky, při poslední návštěvě ještě nekvetly a teď už byly odkvetlé. Ale konvalinky a jejich úžasná vůně tady na mě počkaly (to jsou moje narozeninové kytičky už od dětství). Tady se zase cestuje do Provance, jedu taky , alespoň myslí už jsem tam a vyhřívám se na sluníčku v polích levandule. Babi, taky splácím svůj rest, co se týče toho vymyšleného slova šorotka. V dětství jsme spaly se sestrou pod peřinou, duchnou a když se to peří přesunulo někam k nohám a my měly jenom ten prázdný povlak, tak jsme křičely: tati nebo mamí, pojďte nám naklepat peřinu, máme šorotku...no a to je vše, jak jsme na to slovo ale přišly, to už nevíme. Znají ho z vyprávění mé děti a postupně s námi asi zmizí, ale to slovo má pro mě příchuť krásného dětství dobrou noc

babi Helča 2010-05-30 10:31:36, odpověď na #4469 ukázat v kontextu reset

Tak ještě na skok sem...Dobré dopoledne i v Bylinkách,nějak jsem se rozepsala v Kulíšku...
..jo jo děvčata ta Vaše Prováns,tak tam se určitě podívám v tom Příštím životě,protože tady už to nestihnu,né že bych se Někam chystala...tam se mi ještě nechce,ale už jsem na to cestování nějak přestárlá,vadí mi i delší cesta autem,letadlem jsem nikdy neletěla,tak ani nevím,jaké to je.Jo bylo to pro mne nepřístupné za komančů,což asi pro kdekoho z Vás,no a dneska už na to prostě nemám sil a ani korunek,to je radši utratím víte kde?
Krásně tady píše Heřmánek o té všelijaké výrobě,já jsem asi skončila u těch fialek,nějak se mi tentokrát nechce do těch všelijakých medíků,zpohodlněla jsem,ano díky dědoušovi,on to totiž má tak kvalitní,že už mě to přešlo se s tím patlat doma Pamatuji,když jsem dělávala sirup z rakytníku,joj to byla makačka,ty kuličky odstřihávat
Nebo když jsem si dělala mast z měsíčku,rozškvařit sádlo,dát do toho květy,louhovat,pak přecedit,byla jsem mastná až za ušima a výsledek?Oranžová mast,která voněla /smrděla/ sádlem a žádné účinky,spíš pocit,že něco jsem vytvořila,tak teď si to budete všichni patlat,aby jste měli zdraví?Né na tu mast od dědy,co se za ní táhnou i včeličky /psala jsem dóle/,tak na tu to prostě nemá A tak abych to shrnula,já budu letos mé bylinky pouze sušit na čajíček,i když to už je taky sporné .... téda ten dědouš mě ale rozmazlil,to je neskutečné
...tak taky k Vám dorazili ti klucí v kalhotkách Mateřídouško ? Ale já je k Vám neposlala,oni jsou totiž fšude..
...jó ostropestřík je už pěkný,ale ještě malinký,na bodlák nějak moc rychle neroste,ale to žíhování na listu je krásné,těším se,až na něm bude květ,jako má děda na obrázku na fb
...jdu se podívat na tu prasklou lilii,sleduji,zda pokvete a sbírám liliovníčky,ty červené liliové brouky,co jí ničí.
...až pokvete ta bílá levandule,dám vědět a vyfotím,škoda,že sem nemůžem posílat fotečky,co?
...no to bysme to tu asi zahltily,ale bylo by to pěkné až by na Vás třeba vykukla babi v kulichu,co?
Tak Levandul,doufám,že jste soutěžila a nechala vyhrát děti,jak Vás už trošku znám,tak
určitě ano a taky popsat tady !!!!
...no vidím,že dnes mám to spisovatelské střevo,jak se říká,tak je zapotřebí skončit zavčasu...
Hezkou neděli i když je zataženo,ale to nás přeci nemůže rozházet,néééé?

j.hermanek 2010-05-29 22:40:23, odpověď na #4454 ukázat v kontextu reset

Dobrý večer, bylinky jsou v plné síle, ještě tak čtrnáct dní a můžeme začít sklízet. Meduňku na karmelitánské kapky, mátu pro mochito, levandulku na med, měsíček pro krásu, majoránku a tymián do kuchyně ... a co teprve ostropestřík. Jak se mu daří? Také košatí ?
Prasklý stonek lilie? Mě napadá moc vlhko. Ale drží se, když má květ. Určitě bude nádherně vonět.
A abych náhodou nebyla v něčem pozadu, došel i ke mně krtek , zatím se drží v zadní zahradě u kvoptáků(slepiček), je tam dost pohnojeno a tím asi i dost žížal a hlavně tam nemohou psi , není hloupý a hlavně nehazarduje se životem, jako motorkáři ...

Mateřídouška 2010-05-29 22:31:36, odpověď na #4454 ukázat v kontextu reset

No jo, Provááááááns, to já si taky tiše sním, ale ty lány jsem ještě neviděla, takže je ten sen takový jakýsi rozplizlý. No nic, snad se taky někdy zadaří a ty lány levandule uvidím taky. Teda v reálu.
A Levandulko, jenom prosím tě, při těch soutěžích neber závodění v pytli. To by pak mohlo být víc věcí v pytli. Nejlepší by byla nějaká taková soutěž jak bývá třeba ve Vizovicích, pojídání švestkových knedlíků, nebo v Olomouci svéhočasu byla soutěž v pojídání olomouckých tvarůžků . No, to tam asi nebude, ale inspirace by to byla ne ?
Teď mne napadá, jestli jste ty oslavy a soutěže neměli zrovna dnes ? To bych teda s radami přišla s křížkem po funuse .....
Tak nám teda aspoň napiš, v které té soutěži jsi excelovala a v které zas tvoji vnoučkové. Hezký večer všem.

Levandulka1 2010-05-29 12:35:14, odpověď na #4452 ukázat v kontextu reset

Babi, pustila jsem si svého oblíbence Persyho Sledge a čtu si tady
Bylinky musejí vždycky nahoru, jasně Jsem taky zvědavá na tu bílou levanduli - poptám se po ní...ale...já tak miluju tu záplavu nádherných modrých kvítků - pastva pro oči. A když zavřu oči, tak vidím ty úžasné lány Provance...šmarjánkote, jak já bych tam hned vyrazila...klid, teplíčko, nádherné barvy, které přichystala paleta přírody...usměvaví, příjemní lidé...
No, tak jsem si udělala kafe a honem si sedla do reality, která...ale však vy víte...někdy je hodně tvrdá...
Dědoušovo vyslání energie mělo svůj účinek - díky...
Taky jsem si oblídla zahrádku, všechno se to zelená, barvičky začínají malovat a kouzlit...nádhera. I ta petržel mi roste!
Dneska se chystám na oslavu Dne dětí a tak přemýšlím, které soutěže se zúčastním, abych neprohrála...))
Přeji krásný den všem

babi Helča 2010-05-29 08:46:25, odpověď na #4300 ukázat v kontextu reset

Krásné sluníčkové ráno,
...jejda,málem mi bylinky spadly až na dno,to nemůžu přece dopustit
Tak Levandulko jsem móc zvědavá jak mi ta bílá levandule pokvete,píšou,že by to měl být květ bílorůžový ? No uvidíme,ještě je majinkatá,ale drží se holka moje
...tak všechno nám krásně roste,něco i kvete a odkvétá,bylinkové kěříčky se krásně zakošatily,už stříhám mátu i meduňku do čajíčků....hmmm to je vůně po zahradě ,dokonce už má na květ i ta prasklá lilie jak jsem tu psala,je nová,silný stonek,tak jsem zvědavá na ten květ.
....každé ráno dělám obhlídku mé bylinkové oázy,už je teploučko tak teď to pojede!!!

...takže sluníčko Vám všem

babi Helča 2010-05-22 20:02:58, odpověď na #4291 ukázat v kontextu reset

....dědoušku,zapomněl jste na pátou vrstvu a to ....Sebevědomí

Revelacao 2010-05-22 10:14:24, odpověď na #4290 ukázat v kontextu reset

Ale protože svůj mozek oddaně miluju, ocením, když mi nabídne k pochopení alespoň část struktury Řádu....

Revelacao 2010-05-22 10:08:49, odpověď na #4287 ukázat v kontextu reset

Hezké ráno!
To jsou krásné zprávy! Ani nedutám a přemýšlím o čtyřech vrstvách ...
O náramku a bioenergii.
Těším se na krátko-věty!
A bezostyšně si držím palce, abych úspěšně nastartovala PC mozek a zadařilo se mi vše pochopiti ...

Dědek kořenář 2010-05-21 23:32:07, odpověď na #4263 ukázat v kontextu reset

Také jsem si to zažil a přišel instalací o adresy některých málo obesílaných přátel, staré objednávky a dějiny korespondence.
Dnes jsem přepisoval hlavní ceník a doplňoval nové zboží. A ať jsem dělal co jsem dělal, když se mě to zeptalo, jestli to chci uložit, zmáčknul jsem NE!

Hlásím, že asi vzhledem ke zprávám proniknuvším po měsíci tutlání přizabití gádža na veřejnost jsem se kvůli mercedesům sociálně pozlacených slabých voličů Paroubka sněmujících u souseda nemohl ani dostat k nám na dvorek.

A když už jsem v tom, další zpráva je, že kuličky přijely k nám a v pondělí jdou do první fáze výroby pBEN, takže ještě asi týden.

A ta nejdůležitější zpráva je, že jsem dnes při meditaci pochopil strukturu Řádu. Má vždy čtyři vrstvy a tyto vrstvy se stejným klíčem projevují v každém okamžiku času, děje (jakéhokoliv procesuu), prostoru, cyklů a úrovní a vůbec všeho.
Jsou to nevědomí - úroveň hmotně hmotná - jang jang
Podvědomí - hmotně duchovní - jang
Vědomí - duchovně hmotná - jin
Nadvědomí - duchovně duchovní - jin jin.

Zde je i zdroj bioenergie a síly řádu, podvědomí a smyslu nadvědomí - něco o tom napíšu. A budu se snažit o krátko věty...
))

babi Helča 2010-05-21 18:10:44, odpověď na #4263 ukázat v kontextu reset

Hezký podvečer i tady v Bylinkách,může mi někdo vysvětlit jeden jev? Zjistila jsem,že mám podélně prasklé stonky i lilií,už to někdo někdy viděl?Já teda né a to něco pamatuju.......nevím jestli vůbec pokvetou,když jsou takhle prasklé a já je tak miluju
...jó Levandulko já se těch kalhotářů asi nikdy nezbavím,jen zašlápnu krtinec,otočím se a je tam nový,je to děs,ale co naděláme,že?
....ani sekačka jim nevadí,ale to už jsem psala...
...a to je tady plno koček,nestačím nalévat mléko,jsou to vesnické chudinky o které se nikdo nestará a mě je jich líto ,ale že by mi ty krtky vyhnaly,to né
...tak a jdu pokračovat v sekání trávy dokud je hezky...
Hezký víkend všem

Levandulka1 2010-05-21 08:17:22, odpověď na #4258 ukázat v kontextu reset

Dobré ráno babi, nejste sama, kdo na "překopaném" počítači hledá . Mně ho instalovali v pondělí už potřetí - pořád tam bylo něco špatně...a po té poslední instalaci jsem ztratila poslední naději, že najdu to, co jsem marně hledala už po té první instalaci .
Když se člověk svěří odborníkům, výsledek si vychutná...občas...
To jsem ráda, že už jste krásnější . Ale ty roky na obličeji si nechte - jsou vzácné. Je v nich historie jako v knize...pozorný čtenář si rád přečte.
Sluníčko3, máte pravdu...
Dajo, ty tresty za likvidaci starých, nemocných a přerostlých stromů jsou docela dobrým opatřením, že? Taky jsme vysazovali nové stromy - a taky o ně budu po zkušenosti s lhostejností předků pečovat.
Jo a babi - krtci přicestovali...počkali si, až jim zútulníme prostředí zahrady a šupky zpátky .
Už zase chodím a zašlapávám jim komínky...achjo...
Dneska u nás ráno nepršelo, tak se těším k večeru na zahrádku, má být i tepleji - konečně..
Hezký den všem.

babi Helča 2010-05-20 21:57:38, odpověď na #4257 ukázat v kontextu reset

...tak hurá,dokonce i smajlící fungují
....takže za tu dobu,co jsem tu nebyla jsem koukala,jak se to tu pěkně rozjelo,hlavně v Zapingu ...tam to doslova vře ,ale to je dobře,lidi mají mezi sebou mluvit,diskutovat,radit si a pomáhat i když jen takto přes monitor...
Levandulko,nebojte,jsem s dědouškovými preparáty spokojená,no a na ten xichtík patlám,ale ty jizvy a ty roky mi to bohužel už nezachrání,ovšem nic si z toho nedělám už jsem smířená....? ...to víte,že už jsem krásnější
...jak tady mluvíte o těch stromech,taky jsme měli v obci doslova boj - porazit staré nemocné stromy,které ohrožovaly okolí a místo nich vysadit nové,nebo je nechat až se něco stane?Rozum naštěstí zvítězil

babi Helča 2010-05-20 21:39:42, odpověď na #4232 ukázat v kontextu reset

Dobrý večer všem bylinkám,tak zatím píšu jen malounko,mám "překopaný "
celý PC,nevím,jak mi to půjde zde odeslat,zatím mi to píše obrovská písmenka,ach jo,ti odbornící......,teď abych to zase dávala půl roku ku svému obrazu.Já opravdu z toho učení se snad nevyjdu,stále něco nového,tak to zkusím odeslat,jo?

daja 2010-05-19 19:51:09 ukázat v kontextu reset

Levandulko. Souhlasím s Vámi. A co se týče stromů chápu vás . Než bychom měli platit pádem stromu následky museli jsme tomu pomoci sami. Házeli jen papíry se zákazem skácení ze všech stran. A těch odborníků co tu bylo.Už není a jsme klidnější taky. Za trest , který nám byl udělen jsme vysadili gingo novou a v žádném případě ji nenechám vyrůst do jejich obvyklých rozměrů. Hezký večer.

Revelacao 2010-05-19 12:23:02, odpověď na #4225 ukázat v kontextu reset

Jen v cuku-letu ...
Sluníčko, můj úhel pohledu je velmi blízký ... je to ale na dlouhé povídání ...
Kdesi jsem četla, že Láska a Strach jsou základní emoce člověka ...
"Když Lásku potkáte přepadne Vás Strach, že ji ztratíte ..."
Hezký den!!!
Už letím do výrobního procesu!!!
))))))))))

Sluníčko3 2010-05-19 11:23:04, odpověď na #4216 ukázat v kontextu reset

Dobrý den, Levandulko,
Tak nějak mě ve vašem příspěvku zaujala část "ten, kdo tam popel sype...".
Vyvstanuly mi na mysli cigarety a jejich "popel",co ucpává cévy...obezita, co ničí srdce, klouby.....a potom voláme po pomoci......je toho hodně, ale musí se mi zklidnit mysl, což je strašlivá fuška. Taky patřím k lidem, kteří neustále za někoho bojovali a pro někoho....Poslední dobou cítím, že začátek je u sebe, červené krvinky atd. ty souvislosti, je to hrozně těžké,do toho vstoupit...ale když se to podaří, cítím klid,radost....A pak přijde mrška hmota. a je to všechno fuč, kouše, rve a bouří, a její největší zbraní je strach.Strach, který vzato ke starostem druhých umíme překonávát mnohem snadněji,než když jde o nás samotné.

Levandulka1 2010-05-19 09:06:05, odpověď na #4192 ukázat v kontextu reset

Dajo, silnice v zátopové oblasti pomalu pod úroveň řeky v Bohumíně je jedním z problémů, které způsobují to, co způsobují. KDO ji schválil? Kdo je na počátku velké viny?
Kdo sype popel do potoků a zužuje jejich tok? Když se přižene voda...TEN, kdo tam popel sype, potom lítá s hlavou v dlaních a chce být litován a volá po pomoci...(příklad od nás...). Proč se staví domy v zátopových oblastech? Proč ještě dneska existují nepojištěné stavby a lidé? Atd. atd. ...
Využití kont vychytralci...ani netušíte, jak jsem teď na tuhle oblast citlivá...
Revelacao, ten vyvrácený strom naštěstí "jenom" zlomil korunu tomu vedlejšímu - kolik lidí zemřelo zbytečně pádem neudržovaných přerostlých stromů...Měli jsme 3 takové nemocné stromy před domem a já jsem trnula v každé fujavici. Viděla jsem ve vedlejší vsi, co takový strom dovede...Dalo mi 5 let práce, než nebezpečí zmizelo. Stromy se kácejí tam, kde je kácení na škodu přírodě a urputně se trvá na jejich růstu tam, kde jsou nebezpečím.
Téma lidské blbosti, neodpovědnosti, chamtivosti....s následky na životech...

Babi, už jste krásnější?

Krásný den všem.

tulipánka 2010-05-18 15:50:17 ukázat v kontextu reset

Dajo, souhlasím s vámi.
Příroda nám dává jeden políček za druhým za to, jak se k ní chováme (nejen my v ČR). Brání se.
Rodiče mě od mala vedli k tomu, abych si přírody vážila. Naučili mě ji milovat. Teď když se dívám, jak tu přírodu pomalu okrádáme, ničíme, drancujeme a postupně ukrajujeme z její krásy, abychom z toho něco utržili, je mi ouzko. A jí evidentně taky. Stačí se podívat tady, jak krásně zelená byla naše republika: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/fotogalerie/2009/11/13/kazdy-den-v-prirode-vybetonujeme-plochu-jako-dva-v/

tulipánka 2010-05-18 14:42:46 ukázat v kontextu reset

Babíí, jestli chcete, aby Vám to doma taky vonělo, kupte si od dědka eukalyptovou silici a nechte v mističce volně odpařovat. Krásně to provoní byt a navíc se vám bude i lépe dýchat.

babi Helča 2010-05-18 13:54:14, odpověď na #4201 ukázat v kontextu reset

....já to chápu,hygiena musí být a kór u takovýchto preparátů,které lidičky léčí
...mne to jen napadlo v tom omámení z balíčku.... a teď se jdu lehce napatlat MOMEM,abych byla neskutečně krásná ...ten taky voní zajímavě,to víte,já teprve objevuji...podám zprávu,zda budu krásnit,ano? Na tom mém xichtíku je co napravovat a né jen stářím

Hezký bylinkový den

Admin 2010-05-18 13:25:20, odpověď na #4199 ukázat v kontextu reset

Zdravím babi Helčo, asi vás nepotěším, ale Den otevřených dveří ve výrobně není možný. Jsme vedeni jako daňový sklad a pod přísnou kontrolou celní správy (a také hygieny a potravinářské inspekce). Jakýkoliv vstup osob zde nepracujících je proto zakázán. Asi budete odkázána jen na tu bylinkovou vůni z balíčků.

babi Helča 2010-05-18 12:20:43, odpověď na #4196 ukázat v kontextu reset

Dobrý a sluníčkový den tady v Bylinkách
...ať se snažím jak chci foukat i větříček mi pomáhá,to sluníčko asi na tu Moravu neodfouknu

...nebylo by špatné,kdyby dědoušek udělal Den otevřených dveří ve své výrobně ?
....jen po otevření balíčku z Pardubic na mne dýchne vůně bylin,což teprve tam na místě,to by byla narkóza,co? To já jen tak,neboť jsem zrovínka omámená....
Hezký den všem

Revelacao 2010-05-18 10:12:25, odpověď na #4192 ukázat v kontextu reset

Dajo, rozumím.
Jistý jogín mi pomohl Zemi vnímat jako živý organizmus.
"Dovolte také jí projevit emoce ..." řekl.
"Lidé jsou pouze malá částečka toho, co má na sobě a v sobě. Příroda, živočichové, nerostné složky, zemské ohnivé jádro ... , občas se zkrátka někde musí poškrábat, zatřást, omýt ... když je jí trochu nevolno..."
Od této myšlenky se na Zemi dívám už jinak. Nějak mi ji to přiblížilo.
Dálnice pod úrovní? Hmmmmm Kdo by čekal, že někdy stoupne odkudsi voda? Nestoupne. Ona přiteče kdesi odněkud ... Možná tady kdysi byla.
Obrátíme koryta řek? Hmmmmm Ona se vrátí ...
Hezký den!

daja 2010-05-18 09:34:04 ukázat v kontextu reset

Dobrý den.
Revelacao, věřím, že myslíte na lidičky co mají teď tak velké problémy. Jste dušička dobrá, co by chtěla všem pomoci. V r.97 jsme po povodních jeli do Jeseníku na dovolenou. Cestou jsme se stavovali v Troubkách a vedle ve vesnicích. Manželovi kolegové tam byli pracovat. Byly to kbelíky hořkých slz. Byla to nejhorší dovolená. Táhlo mne k těm zbořeninám, jakobych myšlenkama chtěla těm zoufalým lidem pomoci. I kdybychom vyhráli kde jakou prémii všem lidem pomoci nešlo. Nejhorší na tom bylo , když jsme dozvěděli z medií,že finanční výpomoci dárcovskými sms , a konty, které střádali obyčejní lidé a ti chudší dali určitě více, než ti bohatší ,byly zneužity opět vychytralci . Slabé tresty. Tohle je na odebrání takovým lidem snad veškerého majetku a nechat je na holo. Byli jsme se tam podívat za 3 roky. Z těch vesnic se staly nejkrásnější nové, opravené vesničky, plné sluníčka v lidech zůstala bolest někde uvnitř. A teď do toho spadli znova. Moje srdíčko by to nevydrželo jako mnohým z nich.. Nám jen vytápí sklepy. I to je hrůza. Vysíchájí stěny celé léto. Chtěli jsme si přírodu vychovat , teď vychovává nás. Když vidím Bohumín s ptačí perspektivy – kdo může schválit v zátopové oblasti dálnici pomalu pod úrověň řeky. Jsme laici – asi nechápem.
A´T už to sluníčko vyjde a ta hrůza skončí.
Hezký den.

Revelacao 2010-05-18 07:25:30, odpověď na #4170 ukázat v kontextu reset

Hezké ráno!
Situace je horší, myslím na lidičky, kterým je zima a mají domy pod vodou ... Sleduji to na Netu. V noci tady v parku vyvrátil vítr strom a při pádu ještě zlomil korunu vedlejšímu. Je to zvláštní pocit vidět kořeny na trávníku. Ještě jsem se s tím v takové blízkosti nesetkala. Stále se to hrne ze severu ...

daja 2010-05-17 21:56:12 ukázat v kontextu reset

Dobrý večer. My na Moravě ještě úplně neplavem,ale moc nechybí. Musely jsme si s dcerkou koupit gumáče. Na zahradu už něšlo vyjít. A to jsme chtěly ty moderní ! Cena šplhala na horu. Ukončily jsme koupi u ťank ťonk a vyšly se podívat kam chodíme na bruslařskou dráhu. Ta ještě je , ale nevím co bude do rána. Znovu začlo pršet a Ostravice hučí a je tak široká. Jde z ní strach. Chodím vylevám vodu z květináčů a dobře , že jsem nestihla zeleninu nasít. Už by byla vyplavena. Příroda nás každou chvíli překvapuje svou mocí a umí se bránit . Jen aby už ten déšť ustal. Jo a vítr mi rozbil stříbrnohlávka , Snad to přežije. Učím se ještěrčí dech a študuji co proti bolestem hlavy a čtu stále dokola příspěvky . Hezký zbytek večera.

Revelacao 2010-05-17 21:48:31, odpověď na #4166 ukázat v kontextu reset

Nevím kolik nás tady je, ale já jsem celkem na bezpečném místě. Zatím se mi jen omlouvali žáci, že vlaky nejedou (z Havířova ani z Karviné) a že by jim to plavecky za mnou trvalo dlouho ... Mám vtipálky.

babi Helča 2010-05-17 21:39:26, odpověď na #4165 ukázat v kontextu reset

....jen aby se to zítra neobrátilo a nezačali bychom plavat my tady
...ale určitě když tu bude ten kouzelný žlutý balón na obloze,fouknu,co budu stačit
Doufám,že jste na té Moravě v pořádku ?

Klidnou dobrou noc

Mateřídouška 2010-05-17 21:33:25, odpověď na #4162 ukázat v kontextu reset

Tak babi Helčo !!! Málo jste foukala ! To sluníčko k nám teda nestrčilo ani jeden paprsek ještě malej kousíček a bude plavat jak na mooooři. Ach jo,
Tak babi, dnes už dobrou.., ale zítra, prosím, foukat víc sem k nám na Moravu - ne abyste to foukla někam jinam !!! Spoléhám na vás ...

babi Helča 2010-05-17 21:12:14, odpověď na #4161 ukázat v kontextu reset

...dneska bych mohla rozdávat sluníčko od nás ze Středních Čech,hlavně bych poslala na tu nešťastnou Moravu
Hezký večer všem bylinkám

Sluníčko3 2010-05-17 21:09:09, odpověď na #4132 ukázat v kontextu reset

Ták, a ještě i tady trochu toho teplíčka a sluníčka, ať se i bylinky zahřejí

babi Helča 2010-05-16 19:54:38, odpověď na #4091 ukázat v kontextu reset

Dobrý večer všem.
Děkuji Dajo za tu vistárii,ale jak vidím,tak bych jí asi stejně neměla kam dát když je tak mohutná a plot by mi určitě zničila.
...počkám až dožije velká stará jabloň uprostřed zahrady a pak bych jí mohla zasadit k ní,aby se vinula po kmeni.;D
...manžel mi taky občas pomáhá,ale hartusí,když si vymýšlím.. ostatně asi jako každá ženská,že jo ?

Hezký večer

daja 2010-05-14 22:48:48 ukázat v kontextu reset

Dobrý večer. Babi Helčo, s Vistárii není práce. Má ráda slunečno. Mám už druhou, bohužel netrefila jsem se barvou tak jsou obě fialové. Ta první je k odpolednímu sluníčku zády tak kvete později. Ta druhá už teď odkvétá. Mněla neuvěřitelně květů. Musí se ale stříhat. Stříhám ji tak v srpnu,nebo začátkem září a hned začátkem dubna. Krátím na 3 až 5 očko . Potřebuje oporu je těžká. Ta starší se točí kolem zůstatku kmene ořechu. Tu druhou mám otočenou kolem hranolku 3m vysokého , ale vlezla si na střechu garáže a rozebrala by střechu, tak musíme právě ještě jedním hranolem dodělat takovou šibenici, aby mohla převisovat a to bude právě ta legranda. Vydržím. Důležité , že jsem si to na to místo prosadila. Manžel už po tolika létech celkem vzdává boj proti mým květinám.

babi Helča 2010-05-14 15:07:48, odpověď na #4027 ukázat v kontextu reset

Dobré odpoledne všem bylinkám,koukám,že jsem zde tvrdila,že už píct nebudu kvůlivá krtkům
...a to zase né,máme dneska rande ve Váze,tak tam přeci nepůjdu s prázdnýma rukama...co by tomu řekli lidi ?
...takže koukám,že už se houfujeme,nebo hejnujeme?
...dobře,nebudu teda tak urputně na Vás myslet,když říkáte,že to néjni ono,budu popíjet kafíčko a mlsat borůvkový koláč,který jsem navzdory krtkům upekla a usměvavě na Vás všechny myslet,ano?
...ale pro jistotu budu sedět u PC a dám si tam zase fotku dědouška a budu mu dělat chutě s koláčem...tááááááák a je to vyřešeno,to jsem potvůrka,co?
...legrace by byla,kdyby mi na dálku poslal energii až by mi ten koláč zaskočil,no to snad nééé?
...tak dost,nebo si ještě budete myslet,že jsem nějaký zlomyslník
...ale taky jsem se tady chtěla zeptat Daji,moc se mi líbí vistárie,je s ní hodně práce a jak se pěstuje,asi je náročná na místo,co?
Hezký den

babi Helča 2010-05-12 21:46:26, odpověď na #3953 ukázat v kontextu reset

Dobrý večer v Bylinkách,tak hlásím,že můj ostropestřík se má skvěle,má své místečko u plotu na sluníčku a přežil i dnešní noční krupobití
....Dajo olověnec bohužel neznám,nemohu poradit,snad něco najdete na netu
U nás zatím ještě slimáci nezačali,ale to ještě přijde,ach jo,to zase bude práce
...víte,že mně hortenzie letos skoro celá vymrzla? Zůstal jen jeden pupen,tak jsem zvědavá,co z toho bude
...vše mám ve skleníku nějaké zpožděné,teprve budu přesazovat rajčátka z kontejnérů do země,papriky zůstaly stát,jsou porád stejné,asi je jim ještě v noci zima,jsou dost choulostivé.
No uvidíme,snad se to vše vzpamatuje ;D
...ti frajeři v kalhotkách,nebo bez..řádí nadále
Hezkou dobrou noc všem

daja 2010-05-10 22:28:36 ukázat v kontextu reset

Dobrý večer bylinky. Krtky tedy nemáme ale těch odporných slimáků těch vylízá jako vojáků ze zákupů. Tu Hortenzii co mi pan řekl že je kroucená , Houby , Mněly jste pravdu je popínavá a já jsem teď v háji. Nevím kam s ní. Budu běhat po zahradě a hledat místo. Další rok se mi to nebude líbit a budu jí přesazovat. Takto blbnu často. Pamatuji v květnu sníh. To jsem byla dítě , ale tolika deště ne. Jaké máte zkušenosti s olověncem aby nevymrzl. Vyrostl mi do 2 metrů ale zmrznul. Neodolala jsem a koupila nový. Tak jestli nepřežije ani ten, budu uražená a další si už nekoupím. Běžím do košíku dělat objednávku tak zatím dobrou noc.

babi Helča 2010-05-09 22:20:35, odpověď na #3899 ukázat v kontextu reset

...tak ještě poslední svěření se,než půjdu na kutě
...ano dětičky mi popřáli,už jsem se bála,že zapoměli na mámu,ale né ozvou se každý rok,tak nevím,proč porád ta obava?
..to teda se péct nic nebude,když to ty potvůrky láká,že Vy si ze mě střílíte Levandul,co?
...už jsem na ně rezignovala,no přeci se nezblázním?....i když škody teda nadělaj,to jó
Jo Facebook,to je pro mne zatím pořád velká neznámá,je zajímavé,že jsem u dědy neťukala a přimagnetizoval se ke mně,že ho mám jako svého oblíbence tím sice je,ale jak jsem to udělala na tom facebooku,tak to teda nevím ....pořád nemohu přijít na to,jak se s tím pořádně pracuje a to jsem sama zvládla Skype i ICQ,ale tohle je pro mne fakt záhada,aspoň že už tam umím chatovat
...a tak študuji a študuji a očka se mi už zavírají,ták už dost a jde se,všem dobrou noc

Levandulka1 2010-05-09 22:02:51, odpověď na #3893 ukázat v kontextu reset

Babi, já jsem si rebarboru taky koupila...nemám ji - nějak se mi kdysi nepovedla a pak jsem na ni pozapomněla...
Ano, stačí, když si tam zadáte jméno znalce - ale: až ho najdete, tak ho napřed musíte požádat o přátelství, jinak se na jeho stránku nedostanete...to je takové opatření facebooku - člověk si tam přátele hledá a přijímá (a některých se pak těžko zbavuje...nojo, i to tam je - virtuální svět je na jedné straně úžasný, na druhé straně jsou v něm lidé různí...).
Zámek je tam právě proto, že paní domu vítá jenom ohlášené návštěvy Zatím jsem měla na lidi dost velké štěstí... Tak zaťukejte na vrátka ))
Učíme se všichni a pořád....a dokud se učíme, tak nekrníme )
Vy máte ale drzé krtky! Co je to za odrůdu? Že vy se jim líbíte? Ani se jim nedivím...
Je jim u vás dobře, nechtějí oni čaj o páté? Nebo kafíčko? Počkejte, až upečete ten rebarborový koláč, až ucítí tu úžasnou vůni, tak se od vás nehnou ))
Těšte se ze své kytičky bylinky, zachránila se pro vás
Svátek matek byl podoben bojovému cvičení: nepršelo, hurá na zahradu, lilo - schovat se domů a tak asi 5x dokola K večeru jsem to vzdala, vzala jsem si huňatější svetr a ze zahrady jsem se nehla - ani bouřka mi nevadila...tedy v altánku...
Hezký večer všem

babi Helča 2010-05-09 17:59:24, odpověď na #3850 ukázat v kontextu reset

...mňam,to bych si taky dala,rebarboru,tu já ráda....jen si jí musím znovu zasadit ;D
Levandulko stačí když si na Facebooku zadám jen jméno toho odborníka na dobroty??
...a taky tam máte pořád ten zavřený zámek? a má se otvírat,nebo nemusím?
...já se pořád učím různým novinkám a občas jsem z toho jelen
hlavně,že jsem zvládla ty smajlíky,to byl pro mne rébus a pořádný....
Tak pastičky na krtky jsem zlikvidovala,ti u mne jsou už natolik inteligentní,že mi do ňáký pastičky jen tak nevlezou...
...představte si,že rachotíte sekačkou,zastavíte abyste vysypala koš,vrátíte se a vedle sekačky - kopec !!! no není to k zbláznění?
...provokatér jeden...a pak že mu vadí hluk?
...ale zase mám radost z ostropestřece,už jsem ho dala ven,lezl mi z květníku
...tak milé bylinky, hezký zbytek neděle POZOR - svátku matek,doufám,že Vám dětičky poděkovali ?

Levandulka1 2010-05-08 15:57:03, odpověď na #3837 ukázat v kontextu reset

Nojo, Mateřídouško, jedno písmenko a všechno je jinak
(to jsem zvědavá na smajlíka, jak se povede.....)
Prevenci bych si uměla představit i trochu jinak, něž nějaký lyzol (tfůůůůůj)...
To je přeci i cartdetamtocosi...to je dokonalá prevence před blbou náladou
a taková Prevence v Provence...ochjééé....
No, tak já jdu z důvodu Prevence ještě na zahradu (udělala jsem sváteční piškot s rebarborou dle receptu pana Macka - chodím se inspirovat i němu na zeď...).
Hezké odpoledne.

Levandulka1 2010-05-08 11:26:44, odpověď na #3828 ukázat v kontextu reset

Babi, konečně jsem se za vámi vloupala
Po přeinstalování počítače mne to sem nechtělo pustit . Tak jsem použila fintu...
U nás krteček jen sem tam vystrčí růžek...ale hned je pacifikován, takže velké hromady se zatím nekonají. Asi má jarní únavu...
Nojo a čeká nás boj se slimáky .
Ptáčci nás tu už také oblažují svojí přítomností - někteří jsou ale pěkně ukecaní .
Konečně i tady vykouklo sluníčko z pod mraků, těším se na zahradu. Osvobodím zase pár kytiček ze zajetí plevel a snad počasí vyjde i na odpolední kafíčko na zahradě.
Hezký den všem

babi Helča 2010-05-07 21:53:39, odpověď na #3765 ukázat v kontextu reset

Dobrý večer bylinkám i všem ostatním ....
...koukám,objevila se tu i tulipánka,to je teď její období,je všude v zahrádkách i mimo
..taky používám krtince do květníků,ale raději zašlapávám,aby nechybělo,už takhle jsou po nich jámy a to nemluvím o těch jejich chodbách...
...dneska jsem jezdila se sekačkou přes ně a jsem celá vydrncaná,tráva roste jako divá a tak musím..
...slimáci zatím jsou ještě u nás zalezlí,asi jim je zima,ale až začnou
už se tu objevily jiřičky,obhlíželi svůj každoroční domov pod naší střechou,to budou zase ušťebetané večery,ty já mám moc ráda

...tak i tady všem přeji hezký večer a klidnou dobrou noc

babi Helča 2010-05-06 16:50:17, odpověď na #3764 ukázat v kontextu reset

...taky už dobře překlepávám
zeby to bylo tím počasím

babi Helča 2010-05-06 16:46:51, odpověď na #3762 ukázat v kontextu reset

Matařídouško,oni opravdu tam naskáčou sami,máme novou rubriku Testování smajlíků,čtětě jak jsme s nimi řádili...
...teda to jsem si nefšimla,hezké
Koukám,že Levandulka je jednou nohou ve Francii,druhou v Anglii a nevím kterou ještě na té naší pavlači...pak se nedivte tomu překlepu

...ten Facebook najdete snadno,zadejte do Google,nebo v Mozille

už je u něho přes 150 lidiček,to je magnétyzmus,co

...tak hodně úspěchu v hledání

Mateřídouška 2010-05-06 16:35:08, odpověď na #3761 ukázat v kontextu reset

A hele , oni mi tam naskákali jaksi sami nebo ne ??

Mateřídouška 2010-05-06 16:34:15, odpověď na #3760 ukázat v kontextu reset

Tak Levandulko, tenhle překlep se ti fakt povedl. !!!
Vůni Prevence já teda nemusím. To je lyzol a savo , ne ?
Já tady teď nějak nastíhám číst, jak jste tam dostaly ty smajlíky A gde teda najdu ten dědkův facecosi ?

Levandulka 2010-05-06 14:51:43, odpověď na #3752 ukázat v kontextu reset

Dobrý den všem bylinkám
Hermanku, zlobíte , ale krásně.......cítím, jasně, že tu vůni Prevence cítím, ale léto je ještě poměrně daleko... Vidíte, co všechno jedna levandule poskytne . Levandulový med - to bych mohla taky vyzkoušet...jéžiši, to jsou lákadla...
Revelacao, facebook vůbec nic není...je tam úžasně jednoduchý systém - když jsem ho zvládla i já (a opravdu nezářím technickými znalostmi), tak to ostatní musejí nutně zvládnout mnohem lépe a rychleji .
Tulipánko - když sbírám tu vykutanou hlínu, tak to je jedna z mála radostí, kterou mi krtkové dělají . Dávám ji kytičkám na ven vždycky až dolů do velkého květníku a ke kořínkům jim dávám "lepší"¨. A je pravda, že se jim daří.
Větrníky mi kdysi udělala kdysi hodná sousedka (2x kdysi není omyl..ona se odstěhovala...), ale nijak extra to krtkům nevadí...
Dneska zahradu uvidím až za šera - tak ty gatě krtečkovi prohlédnu, babi, až zítra
Hezký den všem.

j.hermanek 2010-05-06 09:46:39, odpověď na #3744 ukázat v kontextu reset

Dobrý den,
ale vždyť deště bylo už zapotřebí. Nádherně zpívá v lese. Stačí se zaposlouchat jak umí rozeznět právě narozené listy dubů a buků. Jen chvilku se zastavit a zaposlouchat.

Pivo? A dvanáctku nebo stačí desítka? Světlé nebo tmavé? Opravdu jim chutná? Ale jak to uchráním před psy? Benji (ani ne roční labrador) je ještě strašně zvědavý, zvídaví, všetečný ... A hned mám o zábavu postaráno v sobotu a neděli. Nahánět slimejše a odhánět Benžejše.

Levandulko já nezlobím já si jen hraji , a levandule je moje nejoblíbenější bylinka.
Loni jsem zkoušela levandulový med a po nedůvěře, jsem zjistila, že před spaním jedna lžička do čaje to je pro mě nejvhodnějšího pití. Zlé sny se rozplynuly.
Provence ... nekonečné moře levandule ... cítíte tu vůni?

tulipánka 2010-05-06 09:37:19 ukázat v kontextu reset

Dajo, kroucenou hortenzii neznám, jen vrbu . Mám tři různé druhy hortenzií na zahradě, ale většinou se liší v tvaru květu nebo barevnosti. Ještě je popínavá hortenzie, možná že se bude trochu kroutit, ale nevím, nejsem v tom až tak znalá.

tulipánka 2010-05-06 09:29:08 ukázat v kontextu reset

Když se vrátím ke krtkovi - má to i jednu pozitivní věc. Četla jsem, že hlína z krtinců je ta nejlepší co může být do květináčů třeba pro balkonovky nebo bylinky..Je prokypřená, z hloubky, kde nejsou semena plevelů a údajně snad by tam měly být i nějaké živiny.

Sousedi na chalupě ob rok mají s krktem problémy a to i přesto, že mají na tyči napíchané "větrníky" z PETky. Stále se u nich drží, občas nějaký vyleze i u nás. Zašlapu mu krtince a jemu se asi pak nechce znova kutat, tak jde zase k sousedům. nevím, ale po zašlapání se mi objeví jeden dva krtince a pak jako když utne.

Revelacao 2010-05-06 09:22:01, odpověď na #3744 ukázat v kontextu reset

Zde téééž voda padá z oblakůůůůůů!
Přičítám to už pochodu "zmrzlých" Pankráců, Serváců a Bonifáců ...
Facebook chce jen odvahu tam vkročit. Vím.
Zkusím to probrat opět se svými žáky ... ))
Ale teď -

babi Helča 2010-05-06 09:07:10, odpověď na #3740 ukázat v kontextu reset

Dobré ráno bylinkám.........krásné néjni,je tam jako na podzim ((
Sluníčko se nám zase někam zatoulalo Jo aha,ono se vlastně někam stěhuje od nás...a próóč
No to jste se Revelacao zeptala té pravé...,dyk já sem plácám i ty smajlíky od oka,ani nevím jak mi vyjdou
Já jsem na Facebooku přihlášená už nějakou dobu díky kamarádce na Skype,chtěly jsme změnu,tak mne to zhruba naučila,ale když jsem se k tomu vrátila,tak jsem zjistila,že zase nic nevím a tak tápu,zkouším,mačkám čudlíky a jak jsem tady už říkala,najednou mě to přivařilo k DK,ani jsem nevěděla jak , ZEBY to byl už ten magnétizmus?
....pořád se učím a učím,když ono mě to ále furt baví,teda,dokud to nerozbiju,pak jsem nešťastná a volám o pomoc ((
Kdybyste mne viděla včéra,jak jsem zkoušela na Wordu co fšechno dovede klávesnice!!
Jo ten Alt a Shift,to nefunguje,ale Alt + různá písmenka,nó to je jiná,už to tu mám vše vypsané - Alt a F nebo Alt a G jsou ty hranaté závorky,co jsem hledala )
...ani jsem nevěděla,že F12 je Uložit jako !
...a tak Vám asi neporadím,asi to bude chtít přihlásit,to je vždycinky lepší...takže pátrejte jako já a třeba ještě někdo zde poradí,taky se ráda přiučím ))

Revelacao 2010-05-06 00:49:49, odpověď na #3693 ukázat v kontextu reset

Babi, hezké ráno - já teprve zalehnu ...
Stále váhám jestli si založit Facebook. Vy už máte??
Nevyznám se v tom a tak nevím jak do toho jít.
Už jsem koukla na DK, ale pak už dál nevím jak s tím pracovat ...
Je tam tolik lidiček a obrázků a nevím co s tím.
Je nutné mít vlastní, aby se člověk dostal k návštěvě?

Levandulka 2010-05-05 22:18:10, odpověď na #3726 ukázat v kontextu reset

Babi, já jsem ho neviděla....(krtka...), jednoduše jsem mu zašlápla komím u chaloupky, nebude moct vařit, tak prchne na přívětivější místa....(možná......). Až příště vyleze, mrknu na něj zblízka .
DK na facebooku jede, co? Ten tam má obdivovatelek )) teď tam změnili možnosti na: líbí se mi....a je to... Takže si z toho nic nedělejte, když jste to zmačkla, tak si s ním teď můžete i psát Zkuste to Je tam hned vedle tlačítko SMAZAT - když se vám to nebude líbit, tak si to tam můžete smazat i sama...to jenom, abyste se nebála to zkusit .
No a u vašeho profilu vám pak vyjede plejáda těch, co se vám líbí )) To, abyste měla přehled .
Dajo, kroucenou hortenzii neznám - ale určitě bude moc hezká
Hezký večer

babi Helča 2010-05-05 22:16:51, odpověď na #3726 ukázat v kontextu reset

.....a papala Dajo papala?
...myslím ty pampelišky,né ty slimáky............fůůůj )

Tak kroucenou hortenzii neznám,mám obyč.,zatím majinkatou,darovanou,o to vzácnější...málem mi zmrzla,ale raší,mám radost - tak a teď nemám přehled o smajlících,no uvidíme...:-O

....zajímavé,takže k Vám chodí na pívo? ...a já ohnutá sbírám a sbírám,ouvej :-o )

...no a já už se budu pomálu loučit,vezmu kulíška a hajdy

Dneska jsem se teda vyřádila na těch smajlících,je to fajn

daja 2010-05-05 22:01:29 ukázat v kontextu reset

Dobrý večer bylinky. Tak jsem v pondělí vytrhávala pampeluchy - ještě nebylo tolik mokro a ty nechutné slimáčí mláďata jsou malinko pod zemí jen čekají na nabytí síly a míň děště a vyrazí do boje. Mám nachystaná víčka a musím koupit obyčejné pivo do zásoby. Na to je nejlépe chytám.Pak se šíleným pokřikem až se sousedi koukají co se stalo je lifruji do černého saku a pryč. A koupila jsem na trhu udájně unikát nějakou kroucenou hortenzíí. Tak jsem zvědavá co s toho vyroste, nebo mne napálili. Nemáte ji někdo ? Tak dobrou noc všem i těm krtečkům.

babi Helča 2010-05-05 17:41:30, odpověď na #3690 ukázat v kontextu reset

....tak Levandulko,pokud měl ten krtek kalhotky z rifloviny,modré,tak to byl ten,co jsem Vám ho poslala jako pozdrav od spřízněné dušičky babičky ))

no,zasadila jsem 5 růžiček,co mi přišly a přivítala je a domluvila jim,aby krásně kvetly )
...tak jsem zvědavá,jestli mi půjdou,ta bazalka,co mi vymrzla,se už asi nevzpamatuje,ach jo,musím objednat jinou,chtělo by to teploučko a sluníčko ))

....když jsem u těch růží,dneska jsem se pracně seznamovala znovu s Facebookem a nějakou růžičku jsem tam našla !? a podle toho,jak píše pro DK bych řekla,že jí i poznávám )
...mám průšvih - našla jsem DK a ono mě to hned k němu přidalo,nevím co jsem zmáčkla,snad mi tu troufalost odpustí,ode mne je to spíš neznalost a tápání
,,,když jsem se vrátila na svůj profil,tak mi tam vyjela činnost posledních pár minut a hned mi to oznámilo,že se mi líbí Dědek kořenář,Břetislav Nový ....!!! Ještě že to na mne neprásklo,že jsem do něj zamilovaná,no toto?
...chudák bába zmáčkne někde čudlík a hned jí to přivaří k nějakému mužskýmu,no já nestačím zírat,co je to dneska za techniku!!!
...ještě teď jsem v šoku ))

Levandulka 2010-05-05 15:36:34, odpověď na #3666 ukázat v kontextu reset

Babi, já se doma kouknu na DVD jenom v případě, že přijede vnouček a pustí mi ho )) Měli jsme všechno tak funkční a pro mne srozumitelné...změny tohoto typu způsobují to, že více času trávím na zahradě...protože si to zkrátka neumím pustit . Ale nová DVD jógy asi přimějí mé mozkové závity k větší činnosti...možná....

Á - blíží se období slimáků - snižuji hlas do šepotu: k nám ještě moc nedorazili... Asi mají popletenou navigaci, čemuž zatím blahořečím ))
No - ALE: dneska jsem zašlapávala jeden mrňavý krtinec... Nepostrádáte, babi, jednoho ze svých kamarádů Ráda pošlu zpátky....
Příští sezonu budou fialková cukrlátka vaším hitem - uvidíte
Sleduje, jak hermanek jen tak pozlobil levandulí? Levandulová cukrlátka...to by mohlo být zajímavé - nevšimla jsem si, že by někde byla... Dáme se do výroby Prodáme patent...
A budou z nás rentiérky v Provence )

Hezký den všem

babi Helča 2010-05-05 09:10:58, odpověď na #3661 ukázat v kontextu reset

Dobré ránko všem,
....ó děkuji Salixi za radu,vidíte babča se stále učí,někdy si tak říkám,jestli jsem si toho nevzala na stará kolena moc....to je samá elektronika,mobily,PC,TV - ano i nová televize už je tak trochu počítač,Zapper,kde zápasím s frekvencemi,ach jo.
...když ale ono mě to stále zajímá a baví,jen kdyby to chtělo v té hlavičce zůstat a nevypadávat ...ještě že tady se mnou máte svatou trpělivost a všichni,včetně dědouška i Adminky.Díky díky ))

Já Heřmánku bojuji tak že je vhodím do kýble,kde mám už osolenou studenou vodu,beru je starými podávacími chirurgickými kleštěmi,nechám je v tom,sbírám tak tři dny do stejné vody,oni se zatím smrsknou na úplné červíky,vypustí všechen sliz no a pak to celé vyleju na kompost,fujky fujky.Je to odporné,ale nic praktičtějšího jsem zatím nevymyslela.
Někdo zašlapává - fuj,to bych měla kluzkou celou zahradu,někdo solí přímo,tak to by zase bylo vše prosolené...takže asi takhle.Ráda se poučím,jestli má někdo něco lepšího

...u těch bonbónků pozor na hořkost některých ingrediencí...třeba se to Vám povede,když mně to s fialkami nevyšlo ( ...přeji úspěch ! ))

Revelacao 2010-05-05 08:53:59, odpověď na #3661 ukázat v kontextu reset

Milá Heřmánko,
se slimáky Vám nepomohu, ale pamatuji se jak trápili moje tetičky na zahrádce ...
O postupech jedné z nich Vám ale raději psát nebudu ...
S PC naprosto souhlasím. Máme kolegyni v práci a ta má neustále našeho PC-skřítka u sebe. Všem PC normálně jedou, ale její neustále "padá" a dělá naschvály. Hmmmmm
Nemohu jí nahlas říct svůj úhel pohledu – nebylo by slyšeno. Ale jsem přesvědčena, že člověk neustále vysílá energie a v PC jsou tak jemné spoje a mechanizmy, že je naše rozhašená mysl zkrátka nabourá.
Ale stejně si myslím, že PC-kamarád má Babi Helču rád. On ji jen škádlí aby si ho s láskou všímala. Je jako dítě ... tedy PC a ne Babi!!!
Moje dcera mi kdysi řekla – když jsem zoufalá kňourala nad zmařeným grafickým dílem –
„Mami, uvědom si, že jsou to pořád jen hračky pro dospělé. Nic víc...
Často si na to vzpomenu, třeba když mi PC zahlásí z ničehoš-nic, že v tiskárně došel papír a nejen že papír je v pořádku, ale ještě ani tiskárna není zapnutá!
Takže klidně řeknu, že vím a je klid...
Hezký den všem!

j.hermanek 2010-05-05 08:28:10, odpověď na #3633 ukázat v kontextu reset

Dobrý den,
kdepak hartusení ... na PC , to se musí hezky polehoučku, pěkně poprosit, něco slíbit a hlavně poděkovat - tak to byla rada ajťáka (IT specialista). On vždycky říkal, že když je v koncích (s vědomostmi, což se soudnému specialistovi může kliďánko stát a je-li soudný přizná se a bez mučení), tak si klekne před počítač a pěkně poprosí... ono když se nad tím zamyslím, něco na tom je i kdyby jenom to, že člověka klidného napadá mnohem více plodných myšlenek než rozčertěného.

Lipové bonbónky? Šlo by místo lipových květů použít levanduli? Vyzkouším. Už se těším. Možná přidám i meduňku a chmel. Děkuji za inspiraci.

Jak bojujete se slimáky? Solit je nesmím, syn mě upozornil, že je to nehumání. Sbírat do kýble a polévat vařící vodou, na to nemám žaludek a ani náturu, chemie se mi příčí, protože jsem nevěřící, že nemá vedlejší účinky, na levanduli si už také zvykli.
Příroda je mocná čarodějka. Nemělo by se na to zapomínat.

Salix 2010-05-04 23:57:04 ukázat v kontextu reset

Bábinko, v tom chrómu je na konci horního dlouhatánského okénka, do kterého píšete adresu, taková malá (menší, než by mohla být) modrá ikonka papíru se zahnutým okrajem. A tam pod ní to všechno je - i ten tisk, i uložení.

babi Helča 2010-05-04 18:02:06, odpověď na #3632 ukázat v kontextu reset

....já děkuji dobrá vílo,ale mám tyto stránky v Google Chrom a tam nahoře soubor není,nevadí,už to mám uložené ve Wordu a i vytisklé,ale nejdřív jsem musela uložit,protože ani tisk tu v G.není,ani pravou jsem nenašla žádný
...hlavně,že se mi povedlo,mám z toho vždycky radost,porád zkoumám,učím se,bojím se, to k tomu taky patří,však už jsem párkrát volala technika,teď mi zase zlobí příjem pošty,stáhla jsem si program novější,vše dobré,ale stále to hlásí,že mám plno,takže nemůže přijímat nové,ale nemám,on si vymýšlí,to néjni pravda!!!
...to byste měla slyšet jak se s ním dohaduji a chválím jeho i sebe když to vyjde )) a hartusím,když to nejde...

no nic ...jdu zase něco vykoumat,hezký večer

Levandulka 2010-05-04 17:45:55, odpověď na #3630 ukázat v kontextu reset

Babi, to je jedna možnost tisku - tu já ale nepoužívám.
Vlevo nahoře máte hned jako první Soubor - vidíte ho?
tak na něj klikněte levým, on se vám rozbalí dolů a je tam tisk (zhruba v půlce), tak na ten taky levým (na myši) a on se vám otevře TISK - a tam si přeměňte z:
o vše
na:
o stránku a dejte do políčka vedle 1
a pak už pouze zmačknout: TISK
vypadá to možná složitě - ale je to jednoduchá transakce ))

babi Helča 2010-05-04 17:32:20, odpověď na #3630 ukázat v kontextu reset

...pardón,né kam,ale tisk,je to tak?Nó tak to jsem zvědavá,máte mě na svědomí

babi Helča 2010-05-04 17:29:57, odpověď na #3628 ukázat v kontextu reset

....i Vy jedna pokušitelko!
Sotva jsem z jednoho venku,už abych hlídala,až pokvete lípa
...naštěstí ji stejně trhám na čajík a mám dokonce 3 lípy přímo u baráku

...tak a teď mi zajisté ještě poradíte,jak si tyto recepty vytisknu - zamodřím jen to co chci,CTRL +C,pak najdu kam a CTRL V,je to tak? a Enter,jen aby mi nejely na tisk všechny příspěvky,to bych asi strhla tiskárnu )

Levandulka 2010-05-04 17:15:16, odpověď na #3599 ukázat v kontextu reset

Babi, trošku jsem lovila:
Fialkový sirup - jak připravit Fialkový sirup a k čemu lze Fialkový sirup použít
Potřebujeme:
50-100g květů Violky vonné
1l vody
1kg cukru
Květy necháme na teplém místě 24 hodin máčet ve vodě. Potom scedíme, mírně vylisujeme, přidáme cukr a zahřejeme až se cukr rozpustí. Sterilujeme ve vodní lázni 20 minut při 90°C.
Sirup je velmi osvěžující a zmírňuje bolesti v krku při nachlazení.

No a na to navazuje:

LIPOVÉ BONBONY PROTI KAŠLI
Ingredience:
120 g medu, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťáva z poloviny citronu.
Postup:
Med, krystalový cukr, lipový čaj a citronovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly. Lipové bonbony jsou velmi dobré proti kašli a při nachlazení.

Místo toho silného lipového čaje - ten fialkový sirup, co

Nějak tak - třeba......

Příští sezonu zkusíme ))
Nedalo mi to......to sem nedat

Levandulka 2010-05-04 10:44:30, odpověď na #3596 ukázat v kontextu reset

Hezký den v bylinkách
Babi - to je ale nezdvořák, ten krtek! Kdyby měl aspoň kalhotky, že jo? A povídal si )) On je to, jak tak čtu, nestyda ještě si dělá šprťouchlata... To abyste mu tak za chvíli nosila snídani A večer mu chodila přečíst pohádku na dobrou noc
Cukrlátkové období odkvetlo s fialkami )) Ale mohla byste si udělat náskok na další sezonu
Šťovko, to je ale krásný zvyk - pondělní zpěvy )) co tam zpíváte? Když vám to vydrželo několik let, to už je úplně paráda - je těžké něco vytvořit, ale udržet to, to je ještě těžší, proto se mi tak líbí, když někde slyším a čtu, že se lidé scházejí, aby.....něco tvořili, vytvořili, aby souzněli .
Ta májová pusa neměla chybu )) Kdo chce, cestu si vždycky najde
Krásný den všem

babi Helča 2010-05-04 10:06:22, odpověď na #3589 ukázat v kontextu reset

Hezké dopoledne v Bylinkách )
Tak Šťovko,já to zkusím - Vaše sestra se jmenuje Dorotka-Šorotka?
...nic totiž podobnějšího mne nenapadá,co by to mohlo být a to si tady dětsky žbrblám šorotka,šorotka....
No jsem sama zvědavá,kdo se přidá s hádáním a co z toho vyleze......nejste sama,taky ráda fantazíruji,vymýšlím a hraju si s jazykem českým......

Tak hezký den a tvořivosti zvláště ! ))

Šťovka 2010-05-04 00:24:14, odpověď na #3557 ukázat v kontextu reset

Ahoj fšici, právě jsem se navrátila ze zpěvů pondělních (schazíme se takto již několik let a hraje se a zpívá se a povídá se atd., až si závidím sama sobě, že mě něco tak bezva potkalo). Takže hupla jsem pod sprchu a hned sem, juknout se, co je nového u DK Nového a zjišťuji, že nového je tady hodně, přiměřeně taktéž i Nového (hele, ta čeština je ale dobrodružná). Díky za ocenění toho slovíčka, já si ráda slova i vymýšlím, v dětství jsme měly se sestrou vymyšlené taky jedno slovo. Já ho uveřejním a nechám vás hádat, co to je. Zkusím to nejdříve bez nápovědy a později i nápovědu přidám, kdo ho uhádne, čeká ho odměna. Slovo zní : ŠOROTKA. Já vím, je to těžké, ale bude zase legrace, těším se na vaše tipy.
No a ještě odpovím na to , jak dopadlo to políbení. Vstala jsem od počítače řka, přece neuschnu, načež můj manžel popadl vázu se zlatým deštěm a odebrali jsme se na balkón v nočním úboru, s vázou nad hlavou jsme to stihli taktak před půlnocí, takže letos neschnu.

babi Helča 2010-05-03 14:40:22, odpověď na #3557 ukázat v kontextu reset

...u nás ještě zvostává Levandulko,s kalhotkama,nebo bez - nestyda jeden,kdo to má furt zašlapávat?
..nejhorší je,že když jedu se sekačkou tak se bořím do těch uliček a jemu je to zřejmě jédno,on si udělá jinou...ach jo (
Ještě že se mne tady někdo zastane s tím hulením......říkám,když pracuju,nebo řídím,tak nemám další ruce na držení cigárka...i když ty 4 ruce by se občas hodily,co?
...a taky máte fšechny vrtuli kdesi?Já to neustále své rodině opakuji...áno,mám čtyry ruce a ještě vrtuli u......,ale fuj babi,to se neříká ))
Doufám,že po mně nebudete chtít zase ňáká cukrklátka !? Nanejvejš dělám pampeliškový sirup a pak jitrocelový a pak z jedlových špiček se sedmikráskou a pak....a dost )
...a zase jdu něco robiť........ pa ))

Levandulka 2010-05-03 14:20:23, odpověď na #3508 ukázat v kontextu reset

Šťovko, jak to dopadlo s líbáním? Která rozkvetlá pokojovka byla záchranou?
Nojo, když vy si taky letíte na zánovním koštěti...to je pak těžká práce . Důležité je, že jste zvládla všechny průlety ))
Babi fakt nehulila, cigára jí totiž vypadla už při startu a jak měla nastartováno, tak už bylo pozdě na jejich hledání - to by jí zase ödfrčelo koště samotné - a to žádná správná čarodějnice nedopustí Vytuněné koště dělá divy
Babi, u nás to krtci taky vzali někam do jinam...to je úleva, co? ))
Doba fialek je pryč - ale začíná se to barevnět nádherou dalších květů nejrůznějších barev - kolikrát až oči přecházejí, co je schopná příroda vymyslet - vždycky nad tím stojím v němém úžasu ))
Hezký den všem ))

Dědek kořenář 2010-05-03 01:55:27, odpověď na #3536 ukázat v kontextu reset

To křeji je moc povedené slovo. Dík, zařadím. Doporučím i paní Říhové...
))

Šťovka 2010-05-02 22:50:16, odpověď na #3516 ukázat v kontextu reset

No tak jó, když jinak nedáte, však já myslela motor od koštěte. Neděli jsem si užívala zcela pracovně službou 12ti hodinovou a přišla jsem zcela uondána, ale tady pookřívám, křeji a musím napsat alespoň pár slovíček, aby bylo vidno, že jsem tady. Jinak se mějte nádherně a pá

babi Helča 2010-05-02 13:05:23, odpověď na #3508 ukázat v kontextu reset

Hezké májové odpoledne moje bylinky )
.....nezklamaly jste,je to úžasné ta souhra tady s Vámi,to souznění,až se mi to zdá neskutečné...
...takže zase to vše odjelo a je tu opět tícho /né jako před bouří i když....zataženo je u nás celý den/ a já mám opět více času na tyto stránky,které snad nikdy nebudu mít přečtené celé a když,tak se k nim budu stále vracet,toho moudra ve článcích i jinde...)
Tak snad se mi podařilo přemluvit toho nejmenšího vnoučka,který má neustále problémy s rýmou,pokašláváním,ušima apod.,že bude chodit do postýlky s kulichem na hlavičce spinkat.Samozřejmě tak jako babička,která taky občas pokašlává a jedině spaním v kulichu se toho oba zbavíme,že?Oči vykulené,nevěřící,co to ta babi po něm chce?Ale pak slíbil,že teda jó.Tak jsem zvědavá,maminka má za úkol babičce hlásit,zda byl splněn! )
Je to sranda s těma prckama,užívám si to...
A teď k bylinkám - ostropestřec krásně roste,ale je pořád schovaný ve skleníku,ještě bojím...
hlásili zase nějaké noční přízemní a ty jsou nejhorší,sežehnout to,co člověk vypiplal
Krtek se žádný zatím nechytil,ryje vesele dál a ani sekačka mu nevadí,prevít jeden
Fialky už odkvetly i ty žluté,tak je vypichuji a rozdávám jako raritu )
Jo jinak Šťovko ten záblesk byl od toho turbo,když řídím tak nekouřím!!! ...a vlastně už skoro né,jednak jsem neměla přes víkend čas a skoro ani chuť,tak to berte,že už se k tomu definitivnímu konci pomálu přibližuji.....říkala jsem,že na mne se musí pomalu,né?
...tak si ještě užijte zbytek neděle a hurá do nového týdne

Šťovka 2010-05-01 22:58:42 ukázat v kontextu reset

Ahoj kolegyně čarodějné ženy, košťátko mě opravdu zlobilo, i když je zcela zánovní zakoupené zcela nedávno v minulém století. Cestu mi stěžovaly taky diletantsky rozdělané ohně, které spíše čudily, diskotékové lejzry (nebo jak se to potvorné slovo píše) mě oslňovaly, ohňostroje mě málem propálily obřadní hábit, no cesta byla náročná (no, která není). Leč cíle jsem dosáhla hravě, navigací mě byla doutnající cigareta kolegyně Helči (ještě, že před letem nepřestala kouřit), ale viděla jsem už jenom záblesk od jejího turbomotoru a byla fuč. I DK zíral, co se to děje a odkud se to snáší tolik energie. Levandulka si přifrčela krásně vyšňořená, je vidět, že je to andělská bytost převlečená za čarodějnici. Před odletem jsem se taky zdržela u J. Krause a Revelacao měla nádherný klobouček, černý a háčkovaný, ten bych taky chtěla. A na let praktický, asi si ho napřesrok uháčkuju, ale budu potřebovat předpis. Jinak musím ještě dnes dohonit líbání pod něčím rozkvetlým, neboť jsem byla v pracovním procesu 12 hodin a potom už jenom domů na gauč a potom sem mezi vás. Jdu to napravit, asi vezmu kvetoucí pokojovku a...přece neuschnu, že ? No my holky čarodějky si musíme umět poradit. Takže zdravím a pápá

Levandulka 2010-05-01 09:49:20, odpověď na #3494 ukázat v kontextu reset

Babi, omlouvám se za ty vzniklé problémy s navigací....ale už dlouhá desetiletí jsem tvor, který, když se dvakrát zatočí, tak neví, kde je )))) Nakonec se mi povedlo ten vzdušný vír najít - ale byla to makačka ) Nad DK jsem přilítla v okamžiku, kdy DK zíral na oblohu a jenom zvolal: makej!!!!! babí to tu brala už před půl hodinou......no
Vy se nezdáte babi, ale dovedete to rozpálit ))
Byly krásné všechny kolegyně, že?
Včera jsem si dala na určité stránky toto:
Ženy jsou andělé. Když nám někdo poláme křídla, stejně dál lítáme. Na koštěti. Jsme flexibilní!
Moc se mi to líbilo - tak jsem to včera použila ))
Je fakt, že cestu ženy zastaví málokdo ))
Vždycky najdeme způsob, JAK....

I já všem přeji krásný májový láskový den ))

babi Helča 2010-05-01 09:24:23, odpověď na #3472 ukázat v kontextu reset

Krásné,sluníčkové prvomájové ráno všem ))

...uf,tak jsem vám po té štrapáci nad Pardubicemi tak ulítaná,ale že to byl krásný výlet do fantazie,že?
Tak Šťovku jsme vyzvedly v Chrudimi,že jí to ále trvalo,než to její koště nastartovala a to prý má nové,koupené v Tuzéxu....,né prostě není nad klasiku,staré proutěné,páni a jak jsme frčely
Revelacao se samozřejmě zdržela v televizi u Honzy Krause,ale pak nás zase dohnala...dále se přidala moudrá Levandulka,ta zase měla problémy s navigací,pořád nevěděla kudyvá se tam dostanem tím nejlepším vzdušným vírem ) Heřmánek ještě dodělávala mejkap,zase chtěla být ta nejkrásnější,no a samozřejmě že to vedla Zandalí s tou její přemírou energie a jiskrou v oku ))
....no potkávaly jsme samozřejmě plno známých čarodějek,tu jsme zastavily,tam jsme popovídaly, málem jsme to do té půlnoci nestihly!
...nakonec jsem se ocitla nad Rožkovou ulicí ale úplně sama si představte,nevím kam se mi všechny zatoulaly,kde se zadřely...)
...a tak koukám,na dvoře stojí dědoušek,ruce má vztaženy vzhůru k nebi,říkám si,aha,nabíjí se...
tak jsem mu taky poslala pár kapek energie ode mne / to víte,já už mám tu energii po záruční době,tak abych mu spíš neublížila/ )
...pak jsem mu poslala vzdušného hubana za nás za všechny,když jste se mi někde ztratily,zamávala a šupajdím domů,no samozřejmě tu vidím jednu jak křape támhle a vidím druhou tůdle a tak jsem jen zavolala " holky já už jsem svý splnila,tak teď je to na Vás"!!!
...vlítla jsem domů oknem,nasadila kuldu a až v půl osmé ráno jsem se probudila ))

Krásný sen,že??
Takže děvčata,ať dnes nezůstanete nepolíbené !!!

Revelacao 2010-04-30 10:56:33, odpověď na #3470 ukázat v kontextu reset

Budeme startovat také na Východě!
Obkroužíme sever Moravy a jsme u vás!!!
Možná se scukneme i s kráskami jižní Moravy!
Třeba dostaneme i nějakou výslužku od Ostropestříka!
On to pozná, že mu kroužíme nad hlavičkou a čechráme kulicha!
Je to Boží anténka.
Možná nás i bude s láskou hlídat, abychom se neposrážely ...
Takže o půlnoci!!!
))

babi Helča 2010-04-30 10:28:28, odpověď na #3451 ukázat v kontextu reset

...zdravím Šťovko,samozřejmě je sraz nad Pardubicemi o půlnoci,vemem to přes Vás a připojíte se,jasně a pak spustíme seshora na dědu všechnu tu transvitální,harmonizovanou a já nevím jakou ještě bioenergii,abychom ho nabili /né koštětem !/ a vrátili mu fšechnu,co nám tady poskytuje,jóóó?
...tak hezký den i přípravu

Šťovka 2010-04-29 23:40:21 ukázat v kontextu reset

Ahoj holky čarodějky, přes bylinky hup na košťátka. Já jsem o košťatech vzpomněla ve váze a tady už je všechno naplánované. Pokud poletíte kolem Pardubic, zastavte se pro mě v Chrudimi, slet tady bývá na vyvýšených místech, např. na Kunětické Hoře (ale nevím, jestli tam nebudou soudruzi další den slavit 1. máj, aby jsme se nezamotaly do nějakých transparentů). Ale zpět ke květeně, na chatě mě vykvetly 4 narcisky a dva tulipány, něco na skalce, sluníčko se snažilo, ptáci řvali a jinak pohoda a klídek (sekačky měly pauzu, tráva je ještě v rozpuku). A teď už musím opět pracovat a sloužit lidu, mějte se fanfárově a zítra v kolik ? a kde ?

babi Helča 2010-04-29 12:46:48, odpověď na #3421 ukázat v kontextu reset

...tak Revelacao,nejdříve musíme postavit májku,pak se rozhoří vatra i s pěkně ošklivou čarodějnicí,musím dodat nějakou sukni a boty,prý už je vyčerpáno,no a pak startujem....
to značí tak kolem té 20té hodiny,když je tma,abychom byly vidět...
Jen mám obavy z té přehršle energie od dědouška - vidíte ty výsledky...)),abychom na zpáteční cestě nehavarovaly )
ještě čmajznu z auta navigaci,abych trefila,jo?

...jinak mám obyčejné vrbové koště,nic moc,ale mně postačí ))

Přidá se ještě nějaká čarodějnice k nám?Aby nás bylo více a toho dědu abychom zmákly..
....nezapomeňte na igeliťáky,víte dobře,že on se bez toho nelíbá a já mu tam letím dát pořádnýho hubana za nás všechny....))))

Revelacao 2010-04-29 10:36:54, odpověď na #3420 ukázat v kontextu reset

Hlásím příjem, babi!
V kolik zítra v Rožkově ulici? Vyberu kvalitní "polet-povoz" a přiletím!
Bude tam veselo!
Jak to vidíte časově?

babi Helča 2010-04-29 09:34:33, odpověď na #3372 ukázat v kontextu reset

Dobré sluníčkové ránko všem,tak si to tady tak pročítám fšechno a zase jsem skončila u bylinek )
Po včerejším sekání /spíš vorání / zahrady jsem tak vyklepaná a vyfrekventovaná,že ani nemusím použít Zapper,nevím jestli to bylo v herzích nebo kiloherzích...
...než projedu všechny hromady a nadzvednuté chodbičky těch rošťáků,tak jsem hotová ((
Chudák moje sekačka,taky jsem byla hlučná na celou vesnici,každý věděl,že se u babi seká /voře/,teď jsem zvědavá,zda ty fleky někdy taky zarostou travou,bóže to je to ošklivé (

Mé levandulce asi prospělo,že jsem ji zvedla z toho rozcápnutí,už taky zelená a ta nová bílá se taky má k světu..))
..ještě hlásili přízemní mrazíky tady po tom oteplení,no snad už to vše přežije
Chudák Sluníčko,ta setkání s dědouškem odnesla žlučníkovým záchvatem ))
No děvčata,co to s Vámi ten dědouš vyvádí,jedna má čip v hlavě na přemíru energie a odvykání kouření,druhá skončí v nemocnici? (
...asi si zítra zaletím mrknout nad Pardubice jak to tam je s tou energií,ale abych se pak dostala zpátky,což?
Takže děvčata - dobrý start při tom zítřejším létání a sejdeme se nad Pardubicemi a vezmem dědu náletem,jo?
Hezký sluníčkový... )))

j.hermanek 2010-04-28 13:54:55, odpověď na #3353 ukázat v kontextu reset

Jedno koště se dnes ráno povalovalo na nájezdu směrem na Plzeň Říkala jsem si, která z nás asi měla kolizi. Juknu na mapu, opráším košťátko, nahodím meakup na bradavici a startuji ...

Moc jsem ráda, že máte radost. Z ostropestřce. Trošku jsem Vás do toho naverbovala já. Už mi také ukazuje zubaté lístečky. A co levandule? Ta moje už začíná zelenat. A představte si, že jak jsem si zoufala, že máta mi nepřežije zimu, tak letos přežila. Konečně jsem pro ní našla vhodné místečko. Poprosila jsem ji o pár lístečků. Mňamka takhle na jaře. Až mám krevní obraz z toho zelenění v pohodě(hlavně díky kopřivám). Ale paní Mudr. jsem nechala na jejím rozhodnutí, že bez medikamozní léčby nelze. No řekněte má smysl takhle vysokoškolsky vzdělaného zdělance přesvědčovat? Jednou jsem to naivně zkusila. Už nebudu. Škoda slov a myšlenek, když to je jako s tím hrachem o zeď. No vidíte málem jsem zapomněla.Na chrách. Šup s ním do země.

Příjemné žití ... vám i vám a tudy těm také ... že by všem potvůrkám ? Ty krtci z Vás mají určitě strach, že ani čumáček nevystrčí, oni Vás slyší jak chodíte, lamentujete, pasti chystáte

babi Helča 2010-04-28 09:14:15, odpověď na #3270 ukázat v kontextu reset

Dobré ráno bylinky ))

Tak můj poslední pokus s fialkami opět nevyšel...dle návodu jsem je rozšmelcovala v hmoždíři,páni,to byla vůně )
pak jsem rozvařila cukr a smíchala,vznikla ošklivá hmota,která už po fialkách nevoněla,nalila na tácek a po uschnutí této omelety ochutnala....opět jsem cítila seno,po vůni či barvě fialek ani památka,no myslím že za pokusy to stálo... já tady z povinnosti cucám nevzhlednou cukrovou hmotu aaaaa končím děvčata !!!