Horečka

Horečka

Horečka je, že když jste teplejší, než je to obvyklé. Ale to neznamená, že jste teplejší jako teplí. Ti mohou být totiž proti vám docela studení. Ovšem studení teplí už vlastně nejsou, ale obvyklí jsou teplí teplí. Takže zbýváte vlastně jen vy, chladný teplý. Horečku však máte, jste-li příliš teplý, i když nejste teplý, ale stejně tak ji má horký teplý, je-li přeteplený. Je to překvapivě složité.

Do 38 °C u dospělých a do 38,5 °C u dětí, měřeno v podpaží, udržujete teplotu temperováním oděvem, lehkou přikrývkou a v podstatě necháváte organizmus pod vaší kontrolou bojovat s pomocí bylinných a podobných prostředků, aby se posílila imunita pro budoucno.

Vyšší horečku chladíte buďto tradičními zábaly do mokrého prostěradla nebo pohodlnějším a účinnějším vynálezem moderní doby – chlazením sprchou s vlažnou vodou. Dle potřeby sprchujete dotyčného pro vás příjemně (pro něj obvykle ne) vlahou vodou. Začínáte nejdříve a pomalu od končetin, aby se krev měla čas stáhnout a chladit vnitřní orgány. Postupně přecházíte na trup a nakonec na obličej. Vlasy netřeba. Po celou dobu kontrolujete dotekem druhé ruky teplotu sprchovaného povrchu, abyste nepřechladili a nemocný neprochladl! Potom ho osušíte a odevzdáte (vložíte) do postele.

Teplotu pak kontrolujete každou hodinu až dvě, i v noci, dotekem předloktí nebo čelem, při nejistotě normálně měříte.

U teploty vyšší než 40,5 °C u dětí, 39,5 °C u dospělých a 39 °C u starších se obávejte trvalých změn na játrech a mozku (u dětí spíše na mozku).

Aby mohl organizmus hicovat, potřebuje palivo, vodu a kyslík. Musíte mu zabezpečit dostatek čerstvého vzduchu nebo kyslík z jiného zdroje (medicinální). Vzhledem k tomu, že nemá dobře prokrvené trávicí orgány, je schopen využít jen nejjednodušší cukry (proto doporučuji Hroznový cukr či Fruktózu), jinak žere sám sebe (viz Hladovka), především játra a krevní bílkoviny. Trvá-li horečka několik dnů, tak u mladistvých dochází ke spotřebě i tkáňových bílkovin, zejména svalů.

Tato schopnost se s věkem rychle vytrácí. Tedy, podle mého názoru, zvláště u starců od druhého dne horečky dochází k poklesu zásoby krevních bílkovin a tím zmenšení objemu krve o vodu, kterou na sebe hygroskopicky vázaly. Krev se tím zahušťuje, její tok zpomaluje, až na periferii dochází po předchozím anaerobním překyselení k maximálnímu rozšíření koncových úseků sklerotických cévek (pastí na krvinky) a úplné zástavě krevního toku v lokalitách se zhoršenou průchodností, což může vytvářet černavé fleky modřin odumírajících červených krvinek, které krevní destičky ještě snaživě dorazí koagulací, protože si nemohou uvědomit, že jsou stále v oběhu.

V tu chvíli jsou již játra téměř nefunkční. Bohužel příznaky se dosti shodují s napadením dravým meningokokem a rozumný lékař se jde dezinfikovat a antibiotikovat. Vidíte-li lékaře odcházet, pište a slyšte. Co? Závěť a Slovo Boží. Zdá-li se vám to jako blbý vtip, tak to není vtip, jenom blbý.

Nicméně si povšimněte lidového úspěchu s odvarem z kuřete nebo slepice (odvar z kvoptáka). Uvařená mladá mrtvola jsou v podstatě hydrolyzované bílkoviny v jediné podobě, kterou mohou játra ještě akceptovat a doplňovat jimi ubývající zásoby v krvi a tím i objem krve (částečně se dá nahradit Tekutým kolagenem, asi 2–5 lžic denně po několik málo dnů). Ani tento odvar ale nelze pít na litry, je však také důležitým dodavatelem soli, která potem ubývá, což je druhý důvod snižování objemu vody v krvi. Základním palivem je ale játra neobtěžující glukóza Hroznový cukr – je dobré ho mít doma), jejímž dobrým doplňkem a akcelerátorem je Práškový vitamin C. Potřebují ale dost vody.

Horečka u dětí, jejichž poměr velikosti jater k celkové hmotnosti organizmu je mnohem příznivější, cévy kratší a průchodnější a tkáňové bílkoviny dostupnější, není až tak nebezpečná po těle, ale bohužel na mozku. Je to dáno tím, že dítě nedokáže udýchat malými plícemi potřebu organizmu a je většinou přidušené, což někdy doprovázejí halucinace. Roztažené tenké cévy v mozku jsou mnohem prostupnější pro mikroby přes mozkovou bariéru. Následuje mnohdy skrytý zánět mozku (viz tam) s různě velkými poruchami na synapsích (nervových spojích) a bohužel atd. (ATD = až taky debil!). Tohle však není hned vidět.

Vysoké horečky nebrat, ale to se nám poněkud vytratila příčina horečky. Nějaký virus, většinou chřipky, nebo toxiny pomnoženého mikroba nebo parazita, který si vás k smrti oblíbil. Tyto toxiny mnohdy blokují činnost jater a o to více, pocházejí- li ze zažívání, například salmonela.

Horečka je vlastně stav, kdy imunita není schopna za obvyklých podmínek ubránit organizmus. Jak vidíte, je lepší změnit organizmu imunitní podmínky než teplotu. Ale včas!

Užívá se po několik dnů do zlepšení, obvykle do pondělí, protože teplota se projevuje hlavně v pátek navečer po infekci na začátku týdne a následným zanedbáním v jeho průběhu.

Doporučení dědka kořenáře

Mimo jídla (30 min před, nebo 2h po jídle)

Bylinný extrakt z tymiánu+ 2–3 lžičky do 1,5–2 dcl teplé vody, pít mimo jídla 4–6× denně. (Lze do směsi Bylinný extrakt z hruškyGH). Bylinný extrakt z hruškyGH 1 lžíce do 3 dcl teplé vody, v níž je  Hroznový cukr dvě lžíce, půl lžičky Práškový vitamin C a několik krystalků soli. Upíjet podle chuti 2–5× denně. (Lze případně s Bylinný extrakt z tymiánu+ 1–3 lžičky.) Smícháte na chutnou směs borůvkový kompot s dětskými piškoty, Práškový vitamin C 0,5–1 g v prášku a s 1–4 lžícemi hroznového cukru (Hroznový cukr) a podáváte místo jídel. Nechutenství je obvyklé, ale toto je akceptovatelná energie pro snížení námahy jater při hicování (vysoké teplotě). Jí se po lžících podle chuti během dne. Do Bylinného extraktu z tymiánu, třapatky, lichořeřišnice, měsíčku lze přidat i Bylinný extrakt z divizny+ nebo Bylinný extrakt ze šalvěje+ nebo při nervové nestabilitě a blouznění Bylinný extrakt z lípy+.
Betaglukany z hlívy ústřičné 2-3 tablety denně (možno s Bylinný extrakt z tymiánu+). Yacca 4× denně 1. Krátkodobě do zlepšení stavu.
Pří užívání antibiotik: Bylinný extrakt z kopřivy+ 2 lžičky až 1/2 lžíce do 1,5-3 dcl vody 3-5xD mimo jídla i mimo antibiotika (2 hodiny od nich) a doužívat i po antibioticích.

S jídlem

Bylinný extrakt z ostropestřece+ 1 lžička do 1 dcl teplé vody, pít po jídlech 3× denně (po piškotech, polévce). Pupalkový olej 3× denně 1 lžička. Koenzym Q10 s rutinem po 30 mg 2–3× denně 1 (jen u starších přes třicet).
Bylinný extrakt ze zeměžluče+ ½ lžičky do 1 dcl teplé vody, pít při nevolnosti dle potřeby nebo před jídlem (piškoty, polévka) 1–3× denně.

Zevně

Hrudník a břicho (i atd.) namažte Bylinný olej z měsíčku+ a vtírejte do pokožky 1–2× denně 2–10 minut (přebytek setřít hadříkem).

Masírovat páteř Bylinný olej z měsíčku+. Nakonec vše setřít hadříkem a nasucho zateplit starým trikem.

Cvičení

Provádět podle možností celodenní dechové cvičení ve stylu ještěrčího dechu (...výdech, nádech, povolit, chvilku počkat, výdech, nádech, povolit, počkat  viz Ještěrčí dech.

Další doporučení

Obvyklý lék lékaře ke snižování horečky je Paralen, Panadol.
U dospělých lze i Acylpyrin. Šéf domácnosti, který jde spát poslední, má za povinnost pohladit všechny již spící členy, nejen aby zjistil, zda nemají teplotu nebo zlé sny, ale hlavně aby jim dal nabíjející pocit životní jistoty! Postel upravit tak, aby hrudník byl podložen mírně šikmo nahoru a hlava ještě výše asi o 15–25 cm od roviny postele. Nemocný potřebuje dostatek kyslíku ve vzduchu, přičemž teplota místnosti by měla být 20–22 °C.

Přihlášení uživatele